Награждават спортисти и треньори за 100 години „Черно море”
Награждават спортисти и треньори за 100 години „Черно море” / снимка: varnautre.bg

Симеон Варчев да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Варна", а футболният деятел Васил Дамянов и треньорът по тенис Огнян Илиев да получат златен почетен знак За заслуги към Варна". Това предложение на Сдружение на спортни клубове „Черно море" във връзка със 100-годишния юбилей на спортно дружество „Черно море" бе прието от Комисията по култура и духовно развитие към местния парламент, след като същото преди седмица направи и Комисията по младежки дейности и спорт.

Други 15 спортисти и треньори на „Черно море" са номинирани за сребърен почетен знак за заслуги към българския спорт и ролята им за развитието на спорта във Варна. Сред тях са звезди от миналото като баскетболистът Георги Глушков, плувният шампион и треньор Борислав Кънев, лекоатлетът Бончо Бонев, футболните легенди Божил Колев, Тодор Марев, Стефан Богомилов и Стефан Янев, както и най-успешният ни тенисист Григор Димитров.

Сдружението предлага заслужилите черноморци да получат по-малки от предвидените парични премии за отделните отличия, или 1500 лева за почетния гражданин и 750 и 500 лева съответно за златния и сребърния почетен знак. За целта няма да се наложи промяна на Статута за удостояване с почетни звания и отличия, коментира за Дарик председателят на комисията по култура Даниела Димова. Номинираните обаче ще трябва да декларират, че са съгласни с предложените суми.

Решението ще бъде гласувано на предстоящата утре общинска сесия.

Голямото тържество по случай юбилея на „Черно море" ще бъде в петък, 20 септември, в Двореца на културата и спорта. Ден преди това в Летния театър от 19 часа ще се състои концерт с български естрадни изпълнители, който ще е безплатен за всички варненци. При лошо време концертът ще е в ДКС.

Спортно дружество „Черно море" е основано през 1913 г. Състезателите на клуба са били Ивайло маринов, Румяна Нейкова, Даниел Петров, Йордан Йовчев, Киркор Киркоров, Балго Благоев и Тодор Стойков и много други, завоювали високи отличия от големи международни състезания. Участвалите в Олимпийски игри черноморци са 88 на брой. Завоюваните златни олимпийски медали са 3, сребърните са 11, а бронзовите - 9. Майстор на спорта са били 388 състезатели на „Черно море", 42-ма са заслужилите майстори на спорта, а заслужилите треньори - 27.