контраадмирал Митко Петев
контраадмирал Митко Петев / Дарик Варна
Старши матрос Иван Петков е най-добрият матрос на ВМС за 2017 г. Турбинистът на фрегатата „Дръзки” бе отличен с престижната награда, която списание „Клуб Океан” връчва ежегодно на най-заслужилите военни моряци.

В категорията старшина/офицерски кандидат бе отличен командирът на моторен катер „Георги Раковски” офицерски кандидат Андрей Петров.  
 
След две години можем да останем без бойни кораби, алармира командирът на ВМС

Командирът на минен ловец „Цибър” капитан III ранг Лъчезар Иванов бе признат за офицер на годината. Екипаж на годината стана този на базов миночостач „Шквал” с командир капитан III ранг Йордан Йорданов. Екипажът на този кораб печели приза за втори път след 2005 г.

Като цивилен служител от ВМС на 2017 г. бе отличена Кремена Койчева от Главния щаб  на военноморския ни флот.

На наградените бяха връчени грамоти. Отличените индивидуално получиха ръчен часовник, а екипажът - спортно имущество. 

Наградите на морско списание „Клуб Океан” се връчват за 16-а поредна година. Номинациите са на ВМС.  

„Зад гърба на флота е една година, която беше изпъстрена с какво ли не. С хиляди причини да бъдем горди, а усмивките да греят по нашите лица. Имаше обаче моменти, в които обидата горчеше в устата ни. Имаше дни, когато мъката ни стягаше гърлата. Имаше дни, когато удовлетворението беше изцяло обзело нашите души и даваше крила да продължим напред.

Но не е имало нито един случай и нито един повод флотът да се срамува и нито една причина да бъдем с наведени глави. За пореден път, във възход и предизвикателства, флотът показа, че е на ниво, което изисква България от него. Че достойни мъже и жени служат на българските Военноморски сили”, заяви в речта си по време на церемонията за награждаване командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев.