Мъж бойкотира безплатното саниране, принуждават го да осигури достъп до апартамента си
Мъж бойкотира безплатното саниране, принуждават го да осигури достъп до апартамента си / DarikNews.bg, архив

Собственик на апартамент в жилищен блок, в който се извършва безплатно саниране по държавната програма, попречи на изпълнението на строителните дейности и отказа да пусне работници в дома си.

Случаят се развива в Белослав. В блок 1, вход 3, в кв. „Младост" дейностите по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради започват през август. Строително-монтажните дейности са по силата на договор, сключен през април 2015 г. между Сдружението на собствениците и Община Белослав.

Въпреки че всички собственици на жилища във входа са подписали декларации за съгласие за предоставяне на достъп до апартаментите, по време на строително-монтажните работи собственикът на апартамент № 45 Ангел Цонев Ангелов отказва да допусне в имота си работниците от строителната фирма.

Няколко пъти строителите работят по една от двете тераси на апартамент № 45. Вечер обаче 58-годишният собственик разрушава направеното, обясни кметът на Белослав Деян Иванов.

Поради незавършеност на посочения апартамент и предвид влошаване на метеорологичните условия е възможно да се появят течове на по-долните апартаменти и отлепване на вече направената топлоизолационна система на фасадите, предупреждават от строителната фирма. От там дори отказват да поемат гаранционните срокове на сградата.

За да бъдат завършено успешно санирането на блока, кметът на Белослав издава заповед, с която принуждава Ангел Ангелов да осигури достъп до имота си в периода между 9,00 часа на 27 октомври до 17,00 часа на следващия ден. В случай, че това не бъде направено, заповедта ще бъде изпълнена със съдействието на полицията, се посочва в кметското разпореждане. Достъп до имота си обаче Ангелов така и не е осигурява.

58-годишният адвокат по професия обжалва заповедта, която допуска предварително изпълнение. Преди това Ангелов е депозирал и над 15 жалби в Общината, разкри кметът на Белослав.

„В едните настоява терасата да се остъкли, в другите - че не трябва. В някои от жалбите иска целият блок да не се остъклява, защото терасите били връзката на собственика с околната среда и не можели да чуват птичките. Жалва се, че той не е одобрил проектите и строежът е незаконен", посочи Иванов. Той увери, че архитектурният проект е одобрен и има влязло в сила разрешение за строеж.

Наред с жалбите, Ангел Ангелов коментирал протеста си и с реплики от рода на „Тодор Живков свалих, че един блок ли няма да проваля", разкри още белославският кмет.

Заради жалбите на Ангелов санирането на блок 1, вход 3, в кв. „Младост" е подложено на масирани проверки от няколко държавни институции, сред които РДНСК и Инспекцията по труда.

В крайна сметка обновяване на сградата приключва. Заради упорития отказ на Ангелов да допусне строителите в дома, в който живее със съпругата си, апартаментът им единствен в целия вход остава несаниран, а терасата е със старата дограма. От строителната фирма са отчели това в протокола си.