/ Община Варна
Кметът Иван Портних присъства на откриването на обновената експозиция в музейния комплекс Аладжа манастир, което се случва за първи път от 20 години, съобщиха от Общината.

Идеята за това е на д-р Васил Тенекеджиев от Археологически музей. Новата експозицията представя както познати, така и непознати паметници, разказващи историята на християнството във Варна от времето на Апостол Андрей, който е покръстител на варненския край, до съвремието.

Кметът Иван Портних: Отваряме Варна към морето

В основната зала са показани и трите големи манастира, които са от различни епохи - раннохристиянски манастир в местност Джанавара, манастир “Св. Богородица” в местността Караач теке, и Аладжа манастир.

Във фоайето е представена историята на Варненското археологическо дружество и предмети. свързани с двамата основатели на археологията в морския град братята Херман и Карл Шкорпел. На вторият етаж остава експозицията с музайки от катедралата на Одесос от V век. 

Аладжа манастир е част от културно историческото наследство на града ни и неговото популяризиране е една от основните ни задачи,  каза на откриването кметът Иван Протних. На събитието бяха директорът на Регионалния исторически музей Игор Лазаренко, уредникът на Аладжа манастир Горан Стефанов, д-р Васил Тенекеджиев, археологът Александър Минчев, който е носител на Награда “Варна” за 2022 година и други. 

По думите на Игор Лазаренко, архитектурният комплекс е най-посещаваните обект на РИМ-Варна, желан от много чуждестранни туристи.