Отварянето на Варна към морето, създаването на зони за водни спортове, за културни събития е цел, по която работим от години, затова е важно тя да бъде надграждана.

Това коментира кметът Иван Портних на 17 юли по време на представянето на ветроходеца Павлин Надворни, който се включва в околосветския маратон за самотни мореплаватели „Global Solo Challenge“, съобщиха от Общината.

Кметът припомни какви проекти са изпълнени до момента по темата: „Във Варна всички улици водят към морето, затова в продължение на няколко години направихме основни ремонт на важни улици като бул. „Цар Освободител“ и част от бул. „Приморски“, улиците в Гръцката махала - „Осми ноември“, „Цар Симеон“, ул. „Колони“ пл. „Екзарх Йосиф“ - Шишковата градинка, Градската градинка, бул. „Борис I“, бул. „Сливница“, „Сан Стефано“ и ул. „Преслав“.

Актуални данни за чистотата на морската вода

"Продължаваме работа и в момента по рехабилитация на улиците. Предстои да реализираме проект за облагородяване на зоната около жп гарата, включително с изграждане на нова общинска автогара", заяви Иван Портних.

Отново с цел отваряне на града към морето, Община Варна изгради две пристанища. В „Карантината“ в момента са възстановени проектните дълбочини, в които могат да влизат и акостират плавателни съдове с газене до 1.5 метра.

Приключен е договорът с предмет „Доставка и монтаж на допълнително оборудване“, подадени са документи за удостоверение за експлоатационна годност, а на 21.07. се очаква финалната проверка от ИА „Морска администрация“.

Надявам се, че в началото на маестро Марио Хосен ще може да изнесе един прекрасен концерт от панорамната  площадка на пристанището“, коментира Иван Портних.

За рибарското пристанище „Варна“ е приключена обществената поръчка за укрепване, предстои подписване на договор с избрания изпълнител и начало на дейностите.

„За отваряне на Варна към морето обърнахме специално внимание на двата крайморски парка. За „Аспарухов парк“, който е втората Морска градина на Варна, е готов паркоустройственият план.

"Районът вече вдъхнови варненци, които създадоха нови културни събития, които се провеждат там, като Международният фестивал Q-Jazz Festival Varna, Фестивалът за късометражно кино „Карантината“, „Най-дългата вечеря“, „Фестивал на хвърчилата“, Рок фестивалът и други", припомни кметът.  

"Морската градина бе включена в европейски проект, чрез който ремонтирахме част от алеите, възстановихме кътове за отдих и розариума, създадохме детски и спортни площадки. Предстои изграждане на подземен паркинг с 600 места край Двореца на културата и спорта, който ще гарантира за удобен достъп в парка", каза кметът Иван Портних.

Той заяви още, че мерките за ограничаване на колите в парка съвсем скоро ще бъдат отново актуални, тъй като Върховният съд вече се е произнесъл в полза на Община Варна по част от жалбите, оспорващи забраната за коли.

"Контактната зона на Варна с морето - крайбрежната зона „Капитан Георги Георгиев“, трябва да бъде увеличена от Рибарския плаж до Евксиноград чрез отвоюване на пространство от морето", каза още кметът.

Той заяви, че подобен проект с европейски средства вече е изпълнен в Констанца, Румъния, където са постигнати много добри резултати при решаването на брегоукрепителни проблеми.

"Това означава да овладеем ерозията на брега не само до Евксиноград, но и в Аспарухово - до Галата. Отвоюването на нови крайбрежни площи, включително за увеличаване на плажните ивици, облагородяване на зоните, създаване на пространства за спорт, отдих и култура - всичко това ще открие морското лице на Варна и ще даде нови перспективи за развитието на града", категоричен бе кметът Иван Портних.