/ Дарик Варна, архив
В 11.00 часа днес в катедралния храм "Успение Богородично" във Варна ще бъдат пренесени мощи на св. Матрона Московска и св. Лука Войно-Ясенецки, Архиепископ Кримски и Симферополски. Светите мощи, които пристигат от Елистинската и Калмикска епархия на Руската православна църква, ще бъдат посрещнати от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и ще останат за поклонение в катедралния храм до 10 август. 

Св. Матрона Московска е една от най-почитаните светици в Русия. Имаща от рождението си дара на чудотворството, преди смъртта си тя станала известна като молитвеница и застъпница за Божията слава. Целият ѝ живот станал пример за великия подвиг на любовта, търпението, саможертвата и състраданието.

Св. Лука Войно-Ясенецки, Архиепископ Кримски и Симферополски, е познат и като светецът хирург. Той поставял болния на операционната маса, прочитал над него молитва и с йод помазвал кръстообразно мястото, където трябвало да се направи разреза. Неговите операции винаги били сполучливи: слепите проглеждали, обречените се връщали към живота. Когато св. Лука вече не можел да помага като лекар, се молил за хората и заради молитвите му Господ ги изцелявал. Хиляди са получили изцеление и благодатната помощ. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК