Морските пирати тази година – 289 атаки, 39 пленени кораба
Морските пирати тази година – 289 атаки, 39 пленени кораба / Reuters, архив

По данни на международното морско бюро до този момент на годината инцидентите с нападения на морски пирати са 289, а заловените кораби са 39. 773 души са били взети за заложници, един е бил убит, а 27 са ранените. Това съобщи заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Камен Кичев при откриването на международна конференция на тема „Морското пиратство в контекста на сигурността на морския транспорт и отношението му към националната сигурност на България".

Поводът за провеждането на форум от такъв мащаб в нашата страна са зачестилите през последните години пиратски нападения над търговски кораби. Известно е, че днес най-горещата точка на това явление е районът на Аденския залив и крайбрежието на Сомалия. Там потърпевши станаха и 44 български моряци, сред които трима капитани, отбеляза в своето слово Камен Кичев.

На конференцията в столицата заместник-министър Кичев представи и действията, които българската държава е предприела за противодействие на този проблем. Към Министерството на външните работи е създаден Кризисен център, в който при нужда участват експерти от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, от Изпълнителна агенция „Морска администрация", както и представители на корабособственика.

В конференцията участват експерти от морския бранш от Европа, САЩ, Африка, Близкия Изток и Азия, представители на Европейската комисия, както и официални държавни лица от Сомалия. Организатори на събитието са „Морска администрация", „Българска асоциация на морските капитани", „Българска асоциация за спедиция, транспорт и логистика", „Българска асоциация на корабните брокери и агенти", „Българска асоциация на корабопритежателите" и „Риск Сълюшън".

Форумът, който се провежда под егидата на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, продължава и утре.