Морски организации искат отстраняването на Николай Апостолов
Морски организации искат отстраняването на Николай Апостолов / netinfo

Изпълнителният директор на агенция „Морска администрация” капитан Николай Апостолов да бъде отстранен от поста си – за това настояват представители на доброволческата спасителна организация „Булсар”, Съюза на превозвачите, Моряшкия професионален съюз и Асоциацията на морските капитани. Една от причините за искането им е некомпетентност при навигиране на морско търсене и спасяване. Николай Димчев, главен механик на кораба „Перун” обясни, че още преди две години са били подадени сигнали за нарушения и корупционни практики от страна на Апостолов. Бившият транспортен министър Петър Мутафчиев уверил, че ще вземе съответните мерки, но така и не го направил.

Във връзка с търсенето на потъналия миналата година кораб „Толстой”, шефът на „Булсар” капитан Никифор Герчев заяви, че влекачът „Мизар” и корабът „Милин камък” не са били насочени там, където трябва. Държавата вложи ресурс от 300 000 лв. за издирването, но неправилното изпълнение и координиране на дейността е провалило мисията, смята Герчев.

Идеята на „Булсар” да проведат втори подводен оглед на потъналия кораб няма да се осъществи на този етап заради липса на средства. От организацията ще търсят съдействие от държавата, от консулствата на Русия и Украйна, както и от водолазен екип, съгласен да извърши огледа безплатно. Ако парите бъдат осигурени, огледът може да се направи през месец май 2010 година, допълни Никифор Герчев.