Стела Енева няма да се откаже от спорта
Стела Енева няма да се откаже от спорта / bgathletic.com
Енева продължава да тренира
92473
Енева продължава да тренира
  • Енева продължава да тренира
Още около 3 години остават до пълното изтичане на наложеното наказание на параолимпийката ни Стела Енева заради употреба на анаболния стероид оксандролон на световното в Доха през 2015-а. Тогава тя спечели злато на тласкане на гюле и сребро на мятане на диск. Наложената санкция попречи на Енева да вземе участие на Олимпиадата в Рио.  Припомняме, че тя има участие на 3 олимпиади до момента. Енева има сребро от Олимпиадата в Пекин, както и 2 сребърни медала от Лондон.
„Не съм го преживяла на 100 % това наложено ми наказание. То ще си остане за цял живот в моето съзнание. Това беше много тежък удар за мен. Бях неподготвена за това, което ми се случи. Винаги съм смятала, че WADA са наистина за феърплея. Не знам какво се е случило и едва ли някога бих разбрала каква е истината. Всички хора, които ме познават знаят какъв човек съм и вярват, че наистина не съм употребявала. Аз няма да тръгвам да се оправдавам. Преди да ми се случи това нещо, винаги съм съжалявала и съчувствала на състезателите, които са сполетявани от същото. Както виждам в момента доста гафове се получават във WADA и дори разбрах, че лабораторията, в която ми взеха допинг е била затворена за известно време. Не зная дали в момента е отворена”, коментира за „Морски гонг” по Дарик Варна Стела Енева.
На въпроса дали приключи състезателната й кариера, Стела отвърна така:
„Общо взето не зная какво ще стане. Имах едни планове, сега станаха други. Има дълго време до Олимпиадата, за да преценя дали ще участвам, или не. Шансовете в проценти да се върна в спорта и да участвам в Токио? 99 % да се върна и 1 процент това да не стане. Но не зная.... Понякога и 1 % надделява. Не зная през следващите 3 години накъде и как ще се развие животът ми. Разбира се, че тренирам. Тръпката си е вътре в мен. Не мога просто така да зарежа спорта, той е нещо съкровено за мен. Отдала съм му се. Коствало ми е много. Пренебрегнала съм дори личния си живот, за да се докажа в спорта”.
Преди време Стела Енева основа във Варна спортен клуб за хора с уврeждания „Атлант“. На въпроса какво се случва с него в момента, както и със спортната  зала, пригодена за хора с увреждания, Параолимпийката ни отвърна:
„Доста състезатели с успехи на републиканско и международно ниво излязоха от клуба и тази зала. Това беше замисълът ми. Много съм доволна. Помогнахме на много състезатели и не само на тях. Тази година ни предстоеше отчетно-изборно събрание. Бяхме се събрали от УС и преценихме, че идва момент, в който си стигнал до крайните предели и делото ни трябва да бъде продължено от човек, който да има още по-голяма амбиция и хъс, за да надгради това, което аз съм постигнала. Този човек е Николай Хаджиев. Той е едно младо и изключително амбициозно момче с желание за борба. Има идеи, които ще могат да се доразвият и оползотворят във времето”.
Чуйте цялото интервю със Стела Енева в приложения звуков файл: