Момчетата на Силвано Пранди спасиха 7 мачбола преди да отстъпят на Япония с 2:3 гейма
Момчетата на Силвано Пранди спасиха 7 мачбола преди да отстъпят на Япония с 2:3 гейма / Българска федерация волейбол
Момчетата на Силвано Пранди спасиха 7 мачбола преди да отстъпят на Япония с 2:3 гейма
България изигра нов изключително драматичен мач, но след петгеймовите победи над Франция и Австралия, този път за съжаление загуби с 2:3 (25:22, 19:25, 25:16, 19:25, 19:21) от Япония. Втората среща на българите от Волейболната лига на нациите във Варна се игра пред близо 4000 зрители в Двореца на културата и спорта. Нашите се върнаха от 11:14 в тайбрека и спасиха 7 мачбола, но за съжаление не успяха да се преборят за победата.

Силвано Пранди даде почивка на героя от мача с Австралия Тодор Скримов в началото на срещата и започна с разпределител Георги Братоев, централни блокировачи Красимир Георгиев и Светослав Гоцев, посрещачи Мартин Атанасов и Розалин Пенчев, диагоналът Цветан Соколов и либерото Владислав Иванов.

Срещата стартира с ас на Гоцев, като първото техническо прекъсване дойде при 8:7 за Япония, а второто при 16:14 за България. Разликата се запази в рамките на 1-2 т. за нашите до 21:18, когато с директна точка от сервис на Красимир Георгиев дръпнахме с три. Японците взеха прекъсване, след което обаче българите атакуваха успешно чрез Мартин Атанасов - 22:18 за нас. Япония скъси дистанцията на само две точки при 23:21 след успешна контра през центъра, което принуди Прадни да поиска прекъсване за даване на указания. След него получихме първи геймбол след атака на Атанасов. Същият сбърка началния удар, но японците върнаха жеста и сами затвориха частта при 25:22


В първия гейм България записа 3 аса, като Розалин Пенчев реализира 6 точки, а Мартин Атанасов – 5.

Япония дръпна с 4:1 в началото на втората част, след като Цветан Соколов на два пъти беше хванат на блокада. С мощен блок на Гоцев обаче изравнихме до 7:7, а Атанасов завърши дълго разиграване за 8:7 за нас при първото техническо прекъсване. След него обаче Япония записа 4 поредни точки, което принуди Пранди да вземе прекъсване. След него обаче последваха два аса на Юджи Нишида и резултатът набъбна на 13:8, което принуди Пранди да смени Братоев с Георги Сеганов и Соколов с Николай Учиков, а след нова точка за Япония в игра влезе и Николай Пенчев. Серията прекъсна след сервис в аут на Нишида за 14:9. Българите бързо наваксаха още две точки и при 14:11 треньорът на Япония поиска прекъсване след ас на Учиков. Второто техническо прекъсване дойде при 16:12 за гостите след разменени грешки на сервис. За съжаление неубедителните изяви на българите продължиха и Япония дръпна с 18:12. Върнахме се отново в гейма след

ас на Гоцев за 18:14, добра контра за 18:15 и мощна атака по блокадата на Розалин Пенчев за 18:16. С нова атака на Розалин Пенчев намалихме на 19:18. Последва обаче срив в нашата игра и японците стигнаха до геймбол при 24:18. Макар и трудно спасихме първата точка, а на сервис влезе Тодор Скримов, който обаче би в мрежата и азиатците изравниха геймовете с 25:19.

Скримов остана на игрището за началото на третия гейм, а в игра се появи и Теодор Тодоров, след като в първите две части записахме само две блокади. Първото техническо прекъсване дойде при 8:6 за България. С две успешни бокади на Скримов и Красимир Георгиев дръпнахме с 12:9. Второто техническо прекъсване дойде при 16:11 след поредни грешки на Япония и ас на Учиков. Японците успяха да намалят преднината ни до 17:14, но отлична атака на Скримов, блокада на Сеганов и точка на Ники Пенчев отново ни успокоиха при 20:14. С блокади на Учиков и Николай Пенчев записахме нови две брейкточки за 23:15. Краят на гейма дойде след двоен удар на японците - 25:16 и 2:1 за България.


Четвъртата част тръгна точка за точка и първото техническо прекъсване дойде при 8:7 след успешна атака на Ники Пенчев. При 8:8 обаче на сервис застана Юджи Нишида, който записа 5 аса, успешна атака и Япония обърна до 14:8. Серията му приключи с успешна тройна българска блокада, след като преди това отново не успяхме да се организираме добре в атака. Второто техническо прекъсване дойде при 16:10, като Нишида отново завърши 16-ата точка. Нашите не успяха да реагират до края на гейма и Япония изравни след 25:19

В началото на тайбрека в игра се завърнаха Цветан Соколов и Георги Братоев. При 3:2 за Япония на сервис застана Нишида, който затрудни посрещането ни и гостите дръпнаха с две точки. За щастие бързо успяхме да го превъртим след успешна атака на Соколов. Последва бомба от сервис на Скримов и контра на Ники Пенчев за 4:4. Смяната на полетата настъпи при 8:7 в полза на Япония. С ас на Акихиро Ямаучи японците поведоха с 10:8. След това не успяхме да се възползваме от отличния сервис на Скримов при 11:10 и Ники Пенчев беше хванат на блокада, а следващата му атака излезе в аут и резултатът стана 13:10. Японците получиха мачбол при 14:11 след нова бомба на Нишида. С атака на Тодоров спасихме първата точка, а тройна българска блокада доведе до 14:13 за Япония. Грешка на Душманина ни Нишида, който престъпи линията при атака доведе до изравняване – 14:14. Братоев обаче сбърка сервиса и това доведе до 4-ти мачбол за гостите, който спасихме след мощна атака на Цветан Соколов. Отново той разкова японците и България поведе с 16:15. Пенчев обаче сгреши началния удар, а късметът покри японците при ас на Иуки Ишикава, след като топката първо се удари в мрежата. Япония поведе с 18:17, след успешно видеоповторение за пристъпване на централната линията

от Ники Пенчев. Нашите отново спасиха мачбола чрез Цецо Соколов, който обаче сбърка следващия сервис и на начален удар за Япония застана Нишида. Посрещането ни този път се справи и Соколов отново закова пирон в японското поле. Скримов обаче сбърка следващия сервис и Япония получи 8-ми мачбол. Гостите отразиха нашата атака, а при последвалата контра Нишида ни простреля за 21:19 и 3:2 гейма.

Най-резултатен за България бе Цветан Соколов с 12 точки, а Розалин Пенчев и Мартин Атанасов завършиха с по 9. Юджи Нишида заби 26 за Япония, от които 7 аса.

В първия мач за деня Италия победи Австралия с 3:1 (25:18, 30:32, 25:18, 25:15) и така „кенгурата“, които са ни директен съперник за оставане в Лигата на нациите, останаха със само една победа.
Българска федерация волейбол