Над 160 ученици се състезаваха в "Ученическа купа Варна"
Над 160 ученици се състезаваха в "Ученическа купа Варна" / Дирекция спорт, Община Варна
Деца от 11 училища или над 160 ученици на възраст III-IV клас се включиха в първото състезание по лека атлетика за тази възраст през учебната 2017/2018 година, което е част от новосъздадената „Ученическа Купа Варна“ през миналата година.

Турнирът се проведе в спортен комплекс „Локомотив“ от 10.00 часа и беше организиран от Дирекция „Спорт“ при Община Варна и с помощта на спортните клубове по лека атлетика, като протече при много добра организация.

От десет отбора при момчетата еднолични шампиони се оказаха учениците на ОУ „Черноризец Храбър“ с 85 точки от всички дисциплини.

На второ място са децата на ОУ „Цар Симеон I“, а бронзови медали завоюваха ОУ „Христо Ботев“.

При момичетата 3-4 клас класирането е следното:

1.    ОУ „Г. С. Раковски“
2.    ОУ „Захари Стоянов“
3.    ОУ „Черноризец Храбър“
     
За отборите класирали се на първите три места, бяха предвидени предметни награди, осигурени от Община Варна и връчени от представителя на дирекция „Спорт“ Данчо Илиев.

По правилата на състезанието училищните отбори сe състоят от 8 момчета и отбор от 8 момичета. Всеки ученик има право да участва в две дисциплини, плюс щафета. Едно училище има право да участва с двама състезатели в една дисциплина.

Дисциплини:
-     50 м. гладко бягане
-      200 м. гладко бягане
-      Дълъг скок от място
-      Хвърляне на малка плътна топка - възрастова група I-II клас момичета и момичета
-      Хвърляне на малка плътна топка - възрастова група III-IV клас момичета
-      Хвърляне на плътна топка 2 кг. - възрастова група III-IV клас момчета
-      Щафета (слалом)

През пролетта на следващата година са предвидени да се проведат турнирите от втори и трети кръг по лека атлетика за I-II клас III-IV клас, като по този начин ще бъдат застъпени всички възрастови групи, които ще имат възможността за спортна изява.
Дирекция спорт, Община Варна