Цонка Господинова и Силвия Георгиева
Цонка Господинова и Силвия Георгиева / личен архив
Господинова: Силвия ще бяга 3000 метра стипълчейз на европейското
94159
Господинова: Силвия ще бяга 3000 метра стипълчейз на европейското
  • Господинова: Силвия ще бяга 3000 метра стипълчейз на европейското
Състезателката на СКЛА „ЕВЪР“ Варна Силвия Георгиева спечели 2 медала на балканския шампионат по лека атлетика за юноши и девойки до 20 години. Шампионатът бе в Питещи, Румъния. Силвия спечели сребро на 3000 м стипълчейз. Нейното време бе 10:53.07.
Възпитаничката на Цонка Господинова и Крум Крумов спечели и бронзов медал на 3000 метра с време  9:56.78. Другият представител на клуба на балканския шампионат-Мануел Петров изкълчи глезен при приземяването си на водното препятствие на стипълчейз, което му попречи да завърши.
„Донякъде наистина съм доволна. Силвия можеше да бъде и първа на на 3000 метра стипълчейз. Може би малко хъс не й достигна. Сега се надявам на предстоящото европейско първенство да поправим тази грешка. Тя покри норматив на 3000 метра стипълчейз за европейското. Вече има 3 покрити норматива. Другите два са на 1500 метра и на 3000 метра. Ние трябва да изберем една дисциплина, тъй като първенството е 4 дни. Спираме се на 3000 метра стипълчейз“, коментира треньорката Цонка Господинова.
Европейското първенство по лека атлетика за юноши и девойки до 20 години стартира на 20 юли в Гросето, Италия. 
Тя разказа и за травмата, която получи Мануел Петров на балканския шампионат. „От Мануел очаквах да покрие норматив за европейско първенство. На четвърта обиколка на едно от водните препятствия той изкълчи глезен. Силно отскочи и стъпи на ръба. Това е причината той да не успее да завърши. Травмата му попречи да участва и в щафетата на 4x400“.
Цонка Господинова сподели и очакванията си за Силвия Георгиева: „Тя е много старателна и трудолюбива. Има талант. Предстои още работа с нея. Тя все още е малка. По принцип в дисциплината стипълчейз високите резултати се развиват на по-голяма възраст. Аз съм доволна. Постепенно вървим нагоре. Три покрити норматива за европейско първенство не е никак малко. Това са тежки дисциплини“.
Чуйте цялото интервю в приложения звуков файл: