/ ПСК "Черно море"
Да подобри собствения си национален рекорд в кралската дисциплина 100 м свободен стил е цел номер едно, която си поставя най-бързият български плувец Александър Николов. Идния месец плувецът на ПСК „Черно море” ще участва на световния шампионат в Будапеща. Първенството на планетата започва на 23 юли.
„ Целта ми е да подобря националния рекорд от 50,03 сек. и ще направя всичко възможно, за да бъда под границата от 50 сек . ”, коментира варненецът. Преди две години Николов взе участие на шампионата на планетата в Казан, Русия, където завърши 56-ти на 100 м свободен стил, спирайки хронометрите на 51,01сек.
Възпитаникът на треньора Никола Петров стартира подготовката си за световното още през февруари и в момента е във финалната фаза. Той се готви на басейн „Приморски”.
„В края на юни ще участвам на държавното първенство за мъже и жени. Покрих норматив за световното още миналата година - на олимпиадата в Рио. Той се признава от международната федерация, но по новите правила на БФПС, трябва да бъде покрит до 6 месеца преди световното, за да бъде признат за норматив. По тази причина подготовката ми е направена, така че да съм в топ форма и отново да покрия норматива на предстоящото републиканско”, разясни Николов.
Преди време черноморецът имаше известни колебания дали да плува в Будапеща заради трудното съчетаване на ангажиментите в работата и натоварените тренировки.
„Бях сигурен, че след олимпиадата в Рио слагам край. Тъкмо бях завършил магистратурата си и смятах да се отдам на нов етап от живота си. Неуспехът ми да сляза под 50 секунди на 100 м свободен стил миналата година ме мотивира да намеря начин и време да се подготвя за още един опит тази година. До последно не вярвах, че желанието ми ще се осъществи, но в крайна сметка, полагайки жертви, получавам нов шанс”, добави плувецът. Той е категоричен, че стотните, които не са му достигнали на два пъти, за да слезе под 50 секунди, са се оказали най-големият мотивиращ фактор да участва на световното. Александър Николов увери, че ще направи опит да покрие норматив и в по-късата дистанция - на 50 м свободен стил: „За мен тя е по-слаба, но въпреки това миналата година бях на 3 стотни от норматива, така че съм близо”.
Състезателят на ПСК „Черно море” коментира, че в Будапеща олимпийският шампион Кайл Чалмърс от Австралия няма да вземе участие, заради операция. „В негово отсъствие най-голяма конкуренция на 100 м свободен стил ще са двамата американци -Нейтън Ейдриън и Кейлъб Дресъл, както и младата надежда на Великобритания – Дънкан Скот. Той направи много силно плуване в Рио. Тази година смятам, че няма изявен фаворит и е възможно да има изненади и в двете дистанции – 50 и 100 метра свобоен стил”, каза варненецът.
Александър Николов изрази увереност, че след участието си на световното в Казан и на олимпиада в Рио, се чувства още по-стабилен психически. „По-уверен съм, сигурен съм в себе си, защото знам какво мога. Ще отида с нагласата да подобря постиженията си”, заключи най-бързият български плувец. 
ПСК Черно море