/ ThinkStock/Getty Images
Група от 20 младежи от България, Франция, Холандия и Испания поема на велопоход от Варна до Прага. В продължение на 18 дни ентусиастите ще изминат 1200 км на колело, като целта е да стигнат до чешката столица на 9 май.

Колопоходът е  част от мащабен европейски младежки обмен, в който 4 групи от по 20 младежи потеглят от 4-те краища на Европа, за да се срещнат в Прага. Един лъч ще потегли от френския град Нант (2500 км), втори - от шведския Малмьо (1300 км), а трети – от италианския Милано (1300 км).

Лъчът Варна- Прага ще е най-дългият – 2900 км, от които колоездачите реално ще изминат на две колела 1200 км. Колоезденeто ще бъде комбинирано с пътуване с влак.

roofeurope.eu

Варненската група ще се състои от по 5 души от всяка държава. Петимата българи в нея ще бъдат водени от 40-годишния дизайнер от морската столица Свилен Гавраилов, като останалите нашенци в екипа са от Пловдив, София и други градове.

Ентусиастите потеглят днес и ще въртят педали в продължение на около 18 дни, изминавайки  между 60 и 80 км на ден. Осигурени са им нови велосипеди, закупени по проекта. Ще бъдат придружавани от бус, който ще носи багажа и ще осигурява велосипедистите, обясни Здравко Василев от варненския велоклуб „Устрем”, които са партньори по проекта. 

Велопоходът се реализира по проект “Пътища на нашето бъдеще” (ROOF – Routes Of Our Future). Той се реализира с подкрепата на Програма „Еразъм+”

Като цяло във велопохода ще се включат 88 души от 14 европейски държави. По пътя си те ще окуражат гражданите да гласуват на предстоящите избори за европарламент, да популяризират Европейския съюз и заедно да отпразнуват деня на Европа в крайната точка. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК