Митрополит Йоан към близките на жертвите: Не превръщайте скръбта в ропот
Митрополит Йоан към близките на жертвите: Не превръщайте скръбта в ропот / снимка: БГНЕС, aрхив

„Запазете вярата си в Бога и чувството на скръб не го обръщайте в ропот. Не търсете поводи и причини за обяснение, защото случилото се премина в историята - най-близката ни мъчна история. По-важното е да знаете, че не сте сами и църквата се моли за вас и вашите покойници”. С тези думи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан се обърна към близките на загиналите от потопа в „Аспарухово” по време на заупокойната молитва в памет на жертвите. Пред журналисти владиката обясни, че възнамерява лично да се срещне с роднините. Той допълни, че е длъжен да търси вина и в себе си за случилото се. 

„Дори и да бъде намерен виновен, това няма да успокои духа на близките. Трябва да мислим позитивно и какво можем да направим, за да не се стига до такива трагедии. Това са наши чеда. Мога да търся вина дори в себе си и съм длъжен. Ние се молим за божия народ, но също сме грешни хора. Ако сме длъжни на този народ, сега е моментът да го покажем и изразим. Най-много ми е мъчно, че внезапно си отидоха деца. Майка си е дошла от Германия да си види децата и семейството и всички са загинали - от това по-голяма трагедия няма”, развълнуван заяви митрополитът.

Пред присъстващите на молитвата представители на централната и местна власт, сред които президентът Росен Плевнелиев, кметът на Варна Иван Портних, областният управител Иван Великов, депутати и общински съветници, Йоан апелира трагедията да не се политизира.

„Сега ще се чуят думи кой е виновен. Обичаме да се вглеждаме в по-близката история и да търсим виновни и това е голяма грешка, която се повтаря и преповтаря от време оно. Който и да е виновен, тук ще важат думите - извърших каквото можах, нека тези след нас извършат по-добро, ако могат. Нека да загърбим човешките разпри и обединени в болката да се постараем да заличим не само материалната загуба, но в духовно отношение да се обърнем все повече към църквата и към духовен живот”, каза още Йоан. 

Варненската и Великопреславска митрополия също организира дарителска кампания за пострадалите от наводнението.