Министър Нанков в компанията на кмета на Варна Иван Портних и областния управител на Варненска област Стоян Пасев

 
Министър Нанков в компанията на кмета на Варна Иван Портних и областния управител на Варненска област Стоян Пасев   / Дарик Варна
Българските шофьори трябва да проявяват малко по-сериозно разбиране и да имат малко повече култура, когато има предупреждения от Агенция „Пътна инфраструктура”. Това заяви във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.  Коментарът му бе по повод тежката обстановка на старопланинските проходи Петрохан и Беклемето, които преди десетина дни  бяха затворени заради сняг и паднали дървета.

„Над 70 на сто от спрените тогава автомобили бяха с летни гуми. От сряда предупреждавахме, че наистина положението ще е тежко в старопланинските проходи. Трябва малко по-сериозно разбиране и култура на българските шофьори”, изтъкна министърът.
 
Кога да сменим летните със зимни гуми?

Пътните власти са готови за зимата. За снегопочистване в бюджета са заложени около 80 милиона лева при тежка зима и около 60 милиона при по-лека зимна обстановка.
 
„Надявам се зимата да не е толкова тежка не толкова от липсата на организация, напротив. Ако е по-лека, ще ни спести ресурс за пътни ремонти”, каза още Нанков. Той припомни, че миналата зима снегопочистването „глътна” 80 милиона лева, докато предходни зими борбата със снега е струвала на бюджета 55-60 милиона.
 
Във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството присъства на откриването на орелеф на Христо Ботев в едноименната градинка в центъра на морската столица.