Мародери дебнат в преспите
Мародери дебнат в преспите / снимка: Impact Press Group, архив

Мародери са „опоскали” част от автомобилите, закъсали в снежния капан на автомагистрала „Хемус” непосредствено преди коледните празници.  Това стана ясно от думите на шефа на Областното пътно управление инж. Димитър Тодоров по време на днешната работна среща на Щаба за зимна подготовка. Инж. Тодоров не поясни колко души са станали жертва на обирджии. Разкри единствено, че крадците са шетали край Игнатиево и са отмъкнали от колите предимно акумулатори, джанти и гуми.

В сградата на Областна администрация се състоя първото за годината заседанние на Щаба за зимна подготовка. На срещата освен губернаторът и заместникът му, присъстваха още кметове на общини, представители на Областно пътно управление, Спешна помощ, Регионалната здравна инспекция, снегопочистващите фирми и др.

Коста Базитов изтъкна, че въпреки тежките условия са се справили с усложната зимна обстановка, но е необходима още по-голяма координация. Пламен Манушевна свой ред  допълни, че техниката не е била достатъчна. „Освен това в подобни ситуации трябва се почистват не само първокласните и второкласните пътища, но и част от третокласните, защото много населени места остават откъснати от света”, каза той.

По думите на инж. Димитър Тодоров около 60 машини са почиствали пътищата от републиканската мрежа по време на голямата виелица. Той се съгласи, че в подобни пикови ситуации машините обикновено не достигат. Същевременно обясни, че фирмите не могат да си позволят да поддържат техника за върхово натоварване, което се случва само няколко пъти в годината.

Шефът на „Инжстрой Инженеринг” Христо Фурчев пък се оплака от недобросъвестни шофьори, които минават през блокадите въпреки забраната. „Изсипали сме купчини сняг, с което показваме, че пътят е затворен. Водачите обаче ги заобикалят, продължават напред, след което ги вадим от преспите”, каза Фурчев. Той изтъкна, че трябва да се измисли начин, по който да се сложи край на подобни действия от страна на шофьорите.