Марешки ще сменя Гуцанов, жертва се да оглави Общинския съвет
Марешки ще сменя Гуцанов, жертва се да оглави Общинския съвет / netinfo
Натиск за свалянето на председателя на варненския общински съвет Борислав Гуцанов ще упражни групата на „Ред, законност и справедливост”, обяви лидерът й Веселин Марешки. Той бил готов да заеме временно поста, като жертва личния си живот. Фармацевтичният бос и съпартийците му са излезли още преди 3 месеца от коалицията „Либерален алианс”, в която бяха заедно с ДПС и арестуваните Веселин и Христо Данови. Това е второто искане за смяна на Гуцанов, което Марешки отправя за последните 3 месеца.

Не сме съгласни с управлението на града в момента, затова настояваме за промяна в ръководството и нова стратегия за развитието на Варна, каза Марешки. Според него общинският бюджет трябва да се разпределя по различен начин, тъй като милиони от него се харчат за ПР на Борислав Гуцанов и БСП. Като пример той посочи раздаването на безплатни лекарства, програмата за ин-витро оплождане и раздаването на пари на организации, които не конкретизира.

Няма проблем да съберем 18 подписа, за да влезе предложението за смяна на Гуцанов за разглеждане в Общинския съвет. По-трудно ще осигурим необходимите 26 гласа, смята Марешки. Като потенциални съюзници той видя ГЕРБ, „Нашият град” и „Атака”. Трите групи заедно с тази на „Ред, законност и справедливост” имат 25 съветници. От ГЕРБ досега на няколко пъти декларираха, че също искат смяната на Гуцанов.

Според Марешки гласове срещу председателя на местния парламент трябва да се търсят сред съветниците, които са първи мандат и още не са се влезли в съмнителни общински схеми. Групата на фармацевтичния бос вече ще работи самостоятелно, след като е излязла още преди 3 месеца от коалицията „Либерален алианс”. За напускането й става ясно едва сега, тъй като Борислав Гуцанов нарочно не го съобщил официално на заседание, обясни Марешки. В коалицията влизаха още ДПС с 4 съветници и Веселин и Христо Данови, които в момента са в ареста. Посоченият от Веселин Данов като виновник за задържането му – Иван Славков от ДПС, е извън страната след полицейската акция преди 2 седмици на стадион „Спартак”.

В случай, че се стигне до смяната на Борислав Гуцанов, Марешки обяви, че е готов да заеме поста му. Това щяло да бъде временно, „докато натаманим нещата”, и с цената на голям компромис с личния му живот. Право да претендира за председател на Общинския съвет му давал и вторият резултат на кметските избори, на които Марешки остана след Кирил Йорданов, но събра повече от кандидатите на ГЕРБ и обединената десница. Фармацевтичният бос обясни миналогодишната си подкрепа при избирането на Гуцанов с факта, че сегашният председател щял да си осигури нужните гласове, но на висока цена с парите на варненци. Вотът на съветниците от „Ред, законност и справедливост” излязъл безплатно на данъкоплатците. Марешки все пак добави, че не е за свалянето лично на Гуцанов, а за смяна на политиката на управление. Ако обаче председателят на местния парламент посмеел да промени досегашния модел, щял да бъде свален първо от БСП. Нейните членове в бордовете на общински фирми ги съсипвали с управлението. Марешки даде за пример „Градски транспорт”, която все повече затъвала. Другите проблеми пред града били бездомните кучета и пътищата. Няма нито един централен булевард наред, а в кварталите „положението е Афганистан”, добави Марешки.

Това е второто искане за смяна на Борислав Гуцанов, което фармецевтичният бос отправя. През юли мотивите му бяха, че председателят на общинския съвет трябва да поеме отговорност заради проблемите със здравеопазването и градския транспорт, билетът за който поскъпна с 40 ст. за половин година.

Фирма на Марешки е успяла да спечели конкурс за строителство на общински жилища срещу право да изгради и апартаменти за свободна продажба, похвали се самият той. Условията за търга, в който участвали още три фирми, били формулирани така, че да бъде предпочетена определена от тях. Офертата на общинския съветник обаче била най-добрата, тъй като давала с 14 апартамента повече от класирания на второ място кандидат.