“Локхийд Мартин” иска да прави космически център във Варна
“Локхийд Мартин” иска да прави космически център във Варна / netinfo
Американският оръжеен гигант “Локхийд Мартин”, производител на най-разпространените изтребители в света F-16, проявява интерес за създаването на аеро-космически център във Варна. Това сподели пред медиите директорът на Народната астрономическа обсерватория и планетариум “Николай Коперник” Иван Иванов.

Идеята е на космонавта Александър Александров и е била обсъдена с председателя на Българското астронавтическо дружество във Варна инж. Димитър Филипов. От страна на американския концерн интерес за създаването на такъв комплекс във Варна и София е заявил един от вицепрезидентите на компанията при среща с министър-премиера Сергей Станишев, уточни г-н Иванов.

По думите му става въпрос за аеро-космически център, подобен на този в турския град Измир. Той ще е по-скоро с образователен характер, а не изпитателен център за астронавти и пилоти. В САЩ такива комплекси има не малко, добави Иван Иванов и уточни, че те са съоръжени с авиационни симулатори, тренажори за изкуствена гравитация, лаборатории, в които се правят опити в областта на космическата биология, места за по-продължителен престой и др.

По тази тема все още не сме разговаряли с кмета Кирил Йорданов и председателя на Общинския съвет Борислав Гуцанов, но места за построяването на такова едно съоръжение има, добави директорът на НАОП “Николай Коперник”. Като подходящо място той посочи терена за Националния морски музей в местността Почивка. На въпрос колко би могъл да струва космическият център г-н Иванов отговори, че вероятно няма да е по-евтин от няколко милиона евро.

Днес +