/ БТА
Курортът открива летния сезон с 5-дневен фестивал
През тази година курортът „Св. св. Константин и Елена“ започва да привлича гости от Близкия Изток и Китай.

Това каза търговският директор на едноименното дружество Любомир Стамболийски. По думите му въпреки предизвикателствата ръководството на комплекса посреща сезона с позитивно настроение.

'По традиция курортът ще разчита най-много на българските гости. Той е предпочитан и от румънци, германци, поляци и чехи. През тази година опитваме да развиваме и нови пазари", допълни Стамболийски.

БТА

Той уточни, че през зимата в курорта са отсядали групи от Испания, Франция и Швейцария, които ще пристигнат отново през лятото. 'Това са гости, които предпочитат обходния туризъм, а не само конкретно преживяване, те обикалят и посещават различни забележителности', обясни Стамболийски.

Той допълни, че през зимата курортът планира и нова програма, която се реализира с влакове. "Туристи от цял свят, повечето над 55 години, се събират в Европа и пътуват заедно, защото са любители на уникалните преживявания с жп транспорта", обясни Стамболийски.

По думите му нашата страна предлага много интересен продукт, като туроператорите имат възможност да наемат ретролокомотиви и вагони, включително царски и правителствени.

"Очаква се гостите да пристигат от Будапеща, през Русе. През тази година започваме и промяна на концепциите в курорта", каза още Стамболийски. По думите му двата петзвездни хотела премахват олинклузива за това лято и прилагат модела на нощувка със закуска или нощувка със закуска и вечеря.

"Има търсене за тези продукти, а нашето желание е да успеем да изведем туристите от хотелите и те да се възползват от заобикалящата ги преживявания, ресторанти, места за развлечения", обясни търговският директор на дружеството.

Като сериозно предизвикателство Стамболийски посочи осигуряването на персонал, като подчерта, че това не е проблем само на курорта, а на целия бранш. Той уточни, че комплексът привлича кадри основно от Киргизстан.

"Някои от хората работят вече за трети сезон при нас, част от тях научиха български, което означава, че им харесва тук и ние сме добър работодател", посочи Стамболийски. За преодоляването на кризата с кадрите той коментира, че това би трябвало да бъде общонационално усилие.

БТА

"Този проблем не може да се разреши само от туристическия бранш, защото вече е видим и в много други сектори", посочи Стамболийски. Той допълни, че през тази година промените в наредбата за визовите работници са били адекватна първа стъпка, но са краткосрочно решение.

"Като сериозно предизвикателство пред сектора той посочи и нуждата от повече чартърни полети до Варна. Има много целогодишни линии, но има нужда от чартъри, от разкриване на нови пазари във Великобритания и в Скандинавските страни", каза Стамболийски.

И уточни, че до Варна би било добре да има чартърни полети от Лондон, Единбург, Глазгоу, защото там има много потенциални клиенти за семеен, СПА, възстановителен, медикъл и дентален туризъм.

Той припомни, че дружеството вече има договор с една от най-големите германски здравни каси. Партньорството все още е в период на развитие, но се вижда потенциалът му за следващите години, обобщи Стамболийски.

Навръх деня на равноапостолите Константин и Елена едноименният курорт открива летния сезон с 5-дневен фестивал. Стамболийски посочи, че са планирани серия концерти, които ще бъдат безплатни за посетителите.

Освен изпълнители на модерна музика, на сцената ще излязат и фолклорни артисти, ще има и латино танци. В рамките на фестивала са планирани още историческа възстановка,
както и специална анимационна програма за децата.

"През петте празнични дни ще работи и „Улицата на готвачите“, на която ще се предлагат кулинарни специалитети от различни части на света", допълни Стамболийски.

По думите му пред гостите ще се правят демонстрации на СПА процедури и физкултурна гимнастика с рехабилитационен характер. "Така хората ще имат възможност да видят какво могат да правят в ежедневието си, за да преодолеят болката", обясни Стамболийски.

„Св. св. Константин и Елена“ е първият български морски курорт. Той е обявен за такъв преди 116 години.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Мила Едрева, БТА