Крушкова: Чакаме 8 % повече летовници това лято
Крушкова: Чакаме 8 % повече летовници това лято / netinfo
7-8 процента ръст на туристите се очаква през тази година. Това прогнозира председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова в курорта " Св. Св. Константин и Елена" по случай откриването на Летния сезон 2008. Основания за оптимизма на Държавната агенция дават записванията до момента, посочи Анелия Крушкова.

Приходите от туризъм за миналата година са 2,284 милиарда евро, което е с 10 процента повече от 2006 г. Над 5 млн. чужденци са посетили България през 2007 г., като ръстът на туристите от Европейския съюз е 51,6 процента. Те припознават страната ни като сигурна туристическа дестинация, заяви Крушкова. Това е задача номер едно за тях - да открият сигурност и спокойствието, коментира Крушкова.

20 процента повече чуждестранни туристи са посетили страната ни през първото тримесечие на тази година. Приходите от туризъм за същия период са 291 милиона евро, което е с близо 15 процента повече в сравнение със същия период на миналата година.

"Имаме налице всички основания да имаме успешен туристически сезон – прекрасната минерална вода, слънчево време, златните пясъци и модерната хотелска база", заяви още Анелия Крушкова.

Официалният старт на Лято’2008 бе даден по стар български обичай с хляб и сол, народна музика и тържествен водосвет, отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. По случай юбилея на най-стария роден морски курорт шефът на Агенцията по туризъм подари на ръководството на комплекса икона на Светите Константин и Елена, изработена от Емил Тенев от дървения под на Рилския манастир. С почетен плакет пък бе удостоен 83-годишният Петър Дойчев, първи управител на комплекса след създаването на ДСО “Балкантурист” на 1 април 1948 г.

До края на годината в курорта "Свети Константин и Елена" ще бъде финализиран проектът за изграждане на система от канално-помпени станции за отвеждане на отпадните води. По него се работи от 2006 г. съвместно с Община Варна, съобщи Елена Косева – изп.директор на “Св. Св. Константин и Елена холдинг АД”. Стойността на проекта е 15 милиона лева, като финансирането е по линия на Министерството на околната среда и водите.

Скоро магистралата за “Златни пясъци” пък се очаква да светне в буквалния смисъл. Разчита се на уверението на министър Петър Димитров, че правителството ще отпусне 150 000 лева за изграждане на осветление в района на Т-образното кръстовище. Отпуснатите за тази цел средства през миналата година са били насочени към тласкателя “Акациите”, разкри зам.-кметът на Варна Борислав Борисов, който откри новия летен туристически сезон.