Костадин Костадинов: Да обезсилим купения, фирмения и циганския вот
Костадин Костадинов: Да обезсилим купения, фирмения и циганския вот / Дарик Варна

Костадин Костадинов - кандидат за кмет и водач на листата от Коалиция Варна Утре ( ВМРО, Гергьовден, БНД и Новото време)

Г-н Костадинов, с Коалиция „Варна утре“ набрахте доста скорост през тази кампания... И как иначе след такова начало  – роди Ви се бебе, по време на протестите Ви арестуваха, на дебатите успяхте сериозно да притесните някои от опонентите си. Каква е оценката Ви?

"Кампанията се разви така, както очаквахме. Е, не бяхме предвидили да ме арестуват, но пък това не беше част от кампанията. Както и раждането на Деница, която доста избърза да се появи на бял свят. Но за кампанията: за мое голямо разочарование като гражданин на Варна – летвата се оказа много ниско свалена. Няма разговор за това как трябва да изглежда Варна утре, няма конкретни ангажименти, няма обяснения защо администрацията работи по инерция и всички пропускат едно основно нещо – осигуряването на сигурна и добре платена работа за варненци. На въпроса, защо не  го направихте, нали бяхте във властта и имахте възможност, чувам много странни отговори като най-странният безспорно бе да се изтъква вината на световната криза".

Тук сигурно много от конкурентните щабовете няма да са съгласят с Вас?

"Вижте, проблемите са ясни за всички, но липсва решение за тях. Особено, когато говорим по жизненоважни теми като еврофондовете. Ами на участията по дебати, основни кандидати за общински съветници не могат да кажат кои са 7-те оперативни програми, кои са проектите, по които сме кандидатствали и ще получим средства.  Там, където Варна беше добре, сега вече е зле. Каруци, кучета, плочки от пясъчник, натрошени като юфка, улици, които се превърнаха в реки...Това означава само едно - управлението на Варна не съответства на нивото на града".

Затова ли Коалиция „Варна утре“ формулира отношението си към местната власт с думата „изчерпана”.

"Ние смятаме, че във Варна моделът на управление има нужда най-малкото, меко казано,  от освежаване. Има нужда от нови хора, от млади хора, от експерти, от хора, които са преди всичко професионалисти и после политици. Защото градът има нужда от мениджър, няма нужда от политик. През последните години, не последните 2 години, а последните 20 години, общинският съвет и съответно общинската администрация се превърнаха в арена на борба между различни лобита. За Варна е характерното това, че ние нямаме опозиция в общинския съвет и  се стигна до там, че  разговорът за това как трябва да се развива Варна спря, ако въобще някога се е водил".

Предимство или недостатък е възрастта ви за поста, към който сте се запътил?

"Смятам, че е предимство. Кампанията ни е насочена към младите хора, към хората, които искат да се развиват във Варна, а не да напускат града си. Аз съм също един такъв човек, аз съм на 32 години и голяма част от хората, които познавам и които са ми приятели и израснаха заедно с мен, вече ги няма във Варна. На тяхно място са хора, които идват от вътрешността на страната и като си намерят работа за 400 лв. някъде като сервитьори умират от радост и щастие. Съответно по този начин пада летвата на очакванията на варненци, съответно и по този начин се променя изцяло и самата представа за това как трябва да се развива градът. За мен всичко това не е нормално. Нашият кмет даде каквото можа до тук и ние смятаме, че е крайно време да се оттегли в почивка. Дали заслужена или не, това ще решат избирателите".

Какъв е профилът на Вашия избирател?

"Интелигентен, информиран, свободен и добре образован. Човек, който не чака някой друг да му оправя живота, а запрятащ ръкавите си и действащ сам".

Какво искате да кажете на варненци ден преди изборите?

"Едно единствено нещо – да излязат, да гласуват и да не се продават. Защото е много важно да обезсилим купения вот, фирмения вот, циганския вот – както и да го наречем, за едно и също нещо ще говорим".