Kметът бил 10 дни в болничен заради битова злополука
Kметът бил 10 дни в болничен заради битова злополука / Sofia Photo Agency, архив

Кметът на Варна Кирил Йорданов действително е станал причина за отлагане на заседание в Софийския градски съд миналата седмица по делото срещу бившия министър на образованието от правителството "Сакскобургготски" Владимир Атанасов, съобщава „Дневник". Информацията бе официално потвърдена и от говорителя на съда Аделина Николова. В хода на делото трябваше да стане ясно как и защо част от базата на Колежа по туризъм в града е била отнета в полза на частен интерес.

Ето краткото резюме на контекста, в който отсъствието на Йорданов от съдебната зала измести по важност същинската новина:

Сделката

През август 2002г. "Краун хотел мениджмънт", управлявана от Георги Велчев, брат на тогавашния министър на финансите Милен Велчев, купува от дружеството "Златни пясъци" терените, върху които се намират хотелите "Ехо" и "Мургаш". Сградите са държавна собственост и се използват като бази на Колежа по туризъм, който притежава и правото на строеж на тяхно място.

Под натиска на Владимир Атанасов през октомври същата година Георги Велчев и ректорът на университета сключват договор, с който компанията на Георги Велчев получава правото на строеж в курорта Златни пясъци. Срещу това тя се задължава да построи сграда на Колежа по туризъм. Уточнено е дори, че тя трябва да се намира в двора на II корпус на Икономическия университет във Варна.

През декември 2002 г. Владимир Атанасов сключва нов договор с "Краун хотел мениджмънт", чийто текст трасира заобикалянето на задължението за строеж на нова сграда за Колежа по туризъм. Тя не е изградена и до този момент, но "Ехо" и "Мургаш" са разрушени, а на тяхно място отдавна се издига хотелският комплекс "Хелиос SPA&Resort". Според обвинението щетите, нанесени на държавата с тази сделка, надхвърлят 450 хил. лв.

Травмата

В заседанието на Софийския градски съд на 25 септември 2012 г. Кирил Йорданов трябваше да обясни защо е подписал строителното разрешение за изграждането на "Хелиос SPA&Resort" на базата само на предварителен договор между "Краун хотел мениджмънт" и Министерството на образованието и науката. Както вече стана ясно, това така и не се случи, а делото бе отложено за 29 ноември.

Според говорителя на Софийския градски съд Аделина Николова представеният от варненския кмет болничен лист е издаден от поликлиника "Санита" в града и носи подписа на доц. Руслан Попстефанов, ръководител на Катедрата по ортопедия и травматология във варненския Медицински университет. "Диагнозата в него посочва, че става дума за битова злополука - "счупване на ключицата вляво", уточни тя. В болничния лист е посочено също, че свидетелят е в отпуск по болест от 21 до 30 септември т.г. включително".

Само ден след като е представил документ, според който не е в състояние да се яви като свидетел по дело заради счупена ключица, във видимо добро здраве и настроение на 26 септември Кирил Йорданов се появи пред съгражданите си. Преди официалното откриване на Националната кампания по информиране и консултиране "Бъди инфо" във Варна той дори помаха за поздрав към фоторепортерите с дясната си ръка и се пошегува, че тя му била по-важна от лявата, защото с нея подписва.

Цялата статия можете да прочетете тук.