Кметове обсъждат депонирането на отпадъци с областния
Кметове обсъждат депонирането на отпадъци с областния / DarikNews.bg, архив

Областният управител Иван Великов ще се срещне с кметовете на дванадесетте общини във Варненско. Дневният ред съдържа три базови теми – депонирането на отпадъци, обсъждане на Програмата за развитие на селските райони и  ОП „Региони в растеж” - 2014-2020 г.

Срещата е с практическа насоченост и се организира в отговор на конкретните нужди на местните общини. За разяснения по набелязаните въпроси областният управител е поканил експерти от ресорните министерства и специалисти в сферата на оперативните програми. Ще бъде предоставена актуална информация относно допустимите бенефициенти, процедурите за кандидатстване, инвестиционните приоритети и грантови схеми през следващия програмен период. Обект на обсъждане ще бъде също режимът на повишаване на таксите за депониране на отпадъци в регионалните депа и възможностите за намаляване темповете на предстоящите от 2014 г. поетапни увеличения в отговор на европейските регламенти.

Като извънредна точка в дневния ред е включено също обсъждане на възникнал инцидент, при който  шофьор на камион на сметопочистващата фирма „Адиан“ ООД  е изсипал  в дворовете на Военномедицинска академия – Многопрофилна болница за активно лечение – Варна и МБАЛ „Света Марина“ огромни количества отпадъци, за което в Областна администрация Варна са постъпили сигнали от лечебните заведения. В тях се посочва също, че  обработените неопасни отпадъци на двете болнични заведения не се извозват вече повече от седмица, въпреки че до 27 ноември тази година са били транспортирани безпроблемно от същата фирма.