/ netinfo
До края на май ще стане ясно дали основният допълнителен критерий, решаващ приема в първи клас – уседналостта, не е дискриминация. В този срок трябва да се произнесе ресорната комисия, след като бе сезирана от родители за критерия, съобщава вестник "Монитор". От КЗД обясняват пред изданието, че е образувана преписка по казуса и вече се води производство.

Приемът ще се осъществява по нови правила, които бяха въведени с наредба на МОН. Те важат за цялата страна, но напрежение има предимно в големите градове като столицата. Принципът на уседналост предвижда преднина за децата, които живеят в района на училището поне 3 години. Следвани от тези, които са живели на адреса между 1 и 3 години. Последни пък са онези хлапета, които живеят извън прилежащия район.

Жалбата е от името на Огнян Соколов, който има три деца. След като първо подал възражение до МОН, той внася жалба и в КЗД. Следствие на новите правила голямата му дъщеря – 7-годишната Биляна, която вече е ученичка, и нейният 6-годишен брат Божидар няма да участ в едно школо. А причината е, че семейството скоро се е преместило. Заради уседналостта Божидар може да не се класира и в училищата в новия квартал, където живее, нито пък ще има нужните точки, за да бъде в това на сестра си.

В София са и най-големият брой допълнителни критерии, според които ще бъдат класирани първолаците – 9. За сравнение във Варна беше прието допълнителните критерии да са 5.