/ БГНЕС, архив
Електронният вариант ще бъде със съдържание, идентично с това на книжния учебник, обясни във Варна ресорният министър
До месец всички учебници за класовете от първи до седми ще имат електронно четивни варианти. Основната част от издателствата, които доставят 95 на сто от учебниците, ще осигурят такъв достъп. Това съобщи във Варна  министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Очаква се утре Министерски съвет да одобри проект на постановление, с което ще се осигури този достъп до електронно четивни варианти, припомни министър Вълчев. Той уточни, че електронният вариант на учебника ще бъде със съдържание, идентично с това на книжния. Ползването на електронните варианти ще е безвъзмездно.

Психолози помагат на съучениците на починалото в двора на училище момиче

Националната комисия по академична етика към Министерството на образованието и науката ще заработи два месеца след обнародване на промените в Закона за развитие на академичния състав, което пък се очаква тези дни. Предстои и определяне на състава на комисията, каза още образователният министър.

Комисията ще дава експертна оценка при съмнения за плагиатство. Предвидено е министърът на образованието да има правомощие да предпише съответните санкции по закона и дори да освободи ректор, обясни Вълчев.

Недостигът на кадри в туризма - търсят се повече среднисти, отколкото висшисти

Във Варна бе един от последните случаи на съмнения за плагиатство във висшите академични среди. Ректорът на Техническия университет в морския град бе обвинен, че е преписал голяма част от дисертацията си за най-високата степен – доктор на науките. Комисия от образователното министерство се зае с казуса, който стигна и до прокуратурата.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК