/ Дарик, архив
Висшето образование в професионално направление „Туризъм” през следващите години ще се съсредоточи във Варна, Бургас и София
В сферата на туризма има по-голям недостиг на хора с професионално образование, а не толкова с висше. Това обяви във Варна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Освен в туризма, остър недостиг на кадри има и в техническите сектори, където се изискват повече хора и има повече работни позиции, посочи образователният министър. Той допълни, че министерството се опитва да преструктурира приема, както и в училищното образование, да насочи повече деца в системата на професионалното образование чрез допълнителен прием и допълнителни степендии.

Психолози помагат на съучениците на починалото в двора на училище момиче

Висшето образование в професионално направление „Туризъм” през следващите години ще се съсредоточи във Варна, Бургас и София. В тези три града ще се концентрира приемът на студенти в колежите по туризъм, където се предлага обучение за придобиване на професионално-квалификационна степен "Професионален бакалавър". 

„Стартиралата реформа за профилно преструктуриране на системата връща висшите училища към традиционните им профили. Оценката, която направихме, показа, че те са най-силни в тези професионални направления, в които традиционно са обучавали. Там има добрата материална база и добрите преподаватели”, изтъкна министърът.

Образователният министър идва за откриването на реновирания Колеж по туризъм

Във Варна министърът на образованието преряза лентата на новия дом на Колежа по туризъм. Третият корпус на Икономическия университет вече се помещава в реновираната сграда на бившата Професионална техническа гимназия. 

Икономически университет Варна

Тази година се навършват 55 години от създаването Колежа по туризъм. Дотук в университетското звено  са се подготвили близо 10 000 специалисти в редовна и 35 000 в задочна форма.

Икономически университет Варна


Следобед министър Вълчев ще посети и Медицинския университет в града, където ще разговаря с ръководството на висшето учебно заведение. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК