Камери вече пазят медния покрив на Кукления театър (СНИМКИ)
Камери вече пазят медния покрив на Кукления театър (СНИМКИ) / снимки: Дарик Варна

Охранителни камери вече бдят за сигурността на Кукления театър, чийто меден покрив стана обект на кражба около Коледа. Освен дигитални очи, са монтирани прожектори и инфрачервени сензори за движение. Така всички подстъпи към покрива са под видеонаблюдение, разкри пред Дарик директорът на театъра Вера Стойкова.

Камери вече пазят медния покрив на Кукления театър (СНИМКИ)
netinfo

Камерите са осигурени от охранителната фирма, която се грижи за сигурността на сградата. Снимащата техника е купена от театъра на изплащане, обясни Стойкова по време на откриването на възстановения покрив.

Камери вече пазят медния покрив на Кукления театър (СНИМКИ)
netinfo

Варненският куклен театър вече е с възстановен меден покрив, след като част от облицовката беше задигната в последните дни на миналата година. При кражбата изчезнаха около 20 кв. м. медни листи.

Откраднати са били около 300 кг медна ламарина, разкри Тим Курт, изпълнителен директор и вицепрезидент на Аурубис България. Компанията дари медните листи, с които бе покрит оголеният покрив. Курт разкри, че са научили за кражбата от медиите и веднага са решили да помогнат.

За „спасяване" на положението след кражбата допринесе и варненска фирма. Строителната компания „Планекс" монтира временно покритие, което не позволи дъждът и снегът да създадат проблеми за емблематичната за морския град сграда, която е паметник на културата.

Камери вече пазят медния покрив на Кукления театър (СНИМКИ)
netinfo

„Ние вярваме в доброто. Благодарим, че спасихте театъра и приказката на всички варненски деца", обърна се към спомоществователите Вера Стойкова. Тя връчи на представителите на двете фирми почетни плакети.

Облагородяват района на Кукления театър

До края на годината пространството около Кукления театър ще бъде облагородено, обяви кметът на Варна Иван Портних. Той уточни, че е разработен проект за ремонт и благоустройство на околните площи като част от модернизацията на пешеходния ринг, а намеренията са подобренията да бъдат реализирани до края на 2016 г.