Калман, Моцарт и Пучини на сцената на операта тази седмица
Калман, Моцарт и Пучини на сцената на операта тази седмица / Държавна опера Варна

 

От 18.00 ч. тази вечер в класическата оперета на Имре Калман «Царицата на чардаша», под диригентската палка на Иван Кръстев, ще се представят част от солистите, които обраха овациите на публиката в Коледната оперетна гала. В ролята на Силва отново ще видим красивата и талантлива солистка на Държавен музикален и балетен център “Стефан Македонски” - Валентина Корчакова.

Само няколко дни след “Севилският бръснар” от Росини, на 9 февруари от 18.00 ч., ще бъде представена и “Сватбата на Фигаро” от Моцарт – едно продължение на сюжета по комедията на Бомарше. Операта „Сватбата на Фигаро” от Моцарт, отпаднала почти веднага след премиерата (2006) от репертоара на Варненския оперен театър, се възстановява, за да бъде разкрит още по-пълно режисьорския прочит на Павел Герджиков. Солистите в настоящия спектакъл са изцяло от състава на Варненската опера: Свилен Николов (Граф Алмавива), Линка Стоянова (Графиня Алмавива), Галина Великова (Сузана), Евгений Станимиров (Фигаро), Събина Матеева (Керубино), Бойка Василева (Марцелина), Пламен Долапчиев (Дон Базилио и Дон Курцио), Людмил Петров (Доктор Бартоло), Росен Рангелов (Антонио) и Лиляна Кондова (Барбарина). Гост-диригент Георги Чапразов.

На 11 февруари в «Бохеми» в ролята на Шонар ще се превъплъти солистът на Русенската опера Владимир Попов.

Операта „Бохеми” от Джакомо Пучини, създадена по “Сцени от живота на бохемите” от Анри Мюрже, е едно от най-играните оперни заглавия в света. Със средствата на оперното изкуство Пучини вдъхва нов живот на литературния сюжет, който от мансарда в Латинския квартал се пренася в кафене “Момюс”, за да завърши трагично, точно в празничната коледна вечер... След първата премиера (1949), във Варна се правят още няколко постановки (1960, 1979, 1990), като последната интерпретация (2003) принадлежи на режисьора Кузман Попов и художничката Мария Диманова. Проследявайки тяхната сценична версия, публиката отново ще се потопи в красивата музика на оперния майстор Пучини на 11 февруари от 18.00 ч. Под диригентството на маестро Борислав Иванов, в главните мъжки роли се представят: Арсений Арсов (Рудолф), Свилен Николов (Марсел), Владимир Попов (Шонар), Евгений Станимиров (Колин). Образите на Мими и Мюзета ще пресъздадат съответно Линка Стоянова и Филипа Руженова, останалите партии ще изпеят: Росен Рангелов, Михаил Матеев, Христо Ганевски, Валентин Грандев, Емил Симидов и др. с хора и оркестъра на Варненската опера.

Билети по 8, 10, 15, 20, 30 лв; ученици и пенсионери 5 лв; деца 4 лв (детски спектакли); Пакет ФАМИЛИЯ ОПЕРА за четирима по 5 лв с обща цена 20 лв.

Очаквайте на 14 февруари поредната празнична „Една любовна вечер в операта”, този път с Васил Петров, джаз и поп музиканти от Варна, по традиция и с Варненската филхармония.