Измерени са отклонения в радиационния фон на Варна
Измерени са отклонения в радиационния фон на Варна / netinfo

0,35 микросиверта на час или три пъти над нормалния за Варна радиационен фон е измерен в непосредствена близост до радиоактивния скраб, който бе открит в склад на фирмата “Варнаметал 1” на ул. "Хан Кубрат".

Радиационният фон, измерен на един метър от замърсения метал, е 0,08 микросиверта, а на околната площадка е 0,05 микросиверта, което е в нормата. Това съобщи за Дарик инж. Андрей Марков от Областна дирекция "Гражданска защита".

Пунктът е запечатан, а собственикът е задължен да подаде заявка в Службата за радиоактивни отпадъци в село Нови хан за погребване на радиоактивния скраб.

Разходите за транспорта и обезвреждането на замърсения метал ще бъдат изцяло за негова сметка, гласи предписание на варненската Инспекция за опазване и контрол на общественото здраве.

Замърсеният метал бе открит в четвъртък. Той е бил предаден от 35-годишния варненец Александър Иванов, който е задържан в полицията.

По информация на Дарик радиоактивният скраб е от платинена решетка за обиране на радиация, изнесена преди три години от завод в Девня и е била съхранявана в друг варненски обект за изкупуване на вторични суровини. Собственикът искал да се отърве от опасния метал и накарал свой работник да го предаде в пункта на ул. "Хан Кубрат".