Индонезийци ще ни учат на тропическа медицина и бадминтон
Индонезийци ще ни учат на тропическа медицина и бадминтон / Дарик Варна, архив

Индонезия иска Варна да бъде нейна врата към Европа. Чрез пристанище Варна стоките от екзотичната държава ще стигат много по-бързо и по-евтино до европейските страни. Това заяви заместник-кметът на Варна доц. Христо Бозов пред съветниците от  комисията по „Европейски въпроси и международно сътрудничество“ към Общинския съвет.

„Досега индонезийците използваха Ротердам. За да стигнат до там обаче, те заобикалят цяла Африка и Европа. До Варна пътят им е много по-кратък и затова имат огромен интерес да използват нашия порт“, поясни доц. Бозов.

Поводът е предстоящата визита на 5-членна делегация от побратимения град Сурабая  във Варна.  Петима общински съветници в края на май ще дойдат у нас, за да разгледат спортните съоръжения в града и да обсъдят възможностите по двустранния обмен на спортисти.

Индонезийците имат намерение във втория по-големина град след столицата Джакарта да развиват  баскетбола и тениса и желаят да научат тънкостите от български треньори.

Варна на свой ред иска да използва индонезийския опит в бадминтона, тъй като островната държава се слави като най-добрата в този спорт. „Имаме намерение да развивамебадминтона във Варна и ще бъде полезно известен период от време техни треньори да обучават нашите млади хора“, сподели доц. Бозов.

Двете страни имат взаимен интерес и в областта на здравеопазването и образованието. Индонезийски студенти искат да се обучават у нас, тъй като освен качественото образование ще получат дипломи от страна в Европейския съюз. „Интересното е, че образованието у нас и в Индонезия е приблизително на една цена. Предимството е, че в България ще се сдобият с европейски дипломи“, каза доц. Бозов.

От българска страна пък имаме интерес да привлечем от Индонезия лекари по тропическа медицина, защото не разполагаме с такива специалисти. В екзотичната държава жълтата треска е много разпространена, а смъртността – изключително висока. „Техният опит може да ни бъде много от полза“, допълни доцентът. 

Сурабая е столица на провинция Източна Ява. Заради силно развитата търговия и пристанищна дейност 3-милионният град през деня се увеличава двойно, разкри доц. Бозов. Сферите, в които Варна и индонезийският град имат намерение да си сътрудничат, са морски бизнес, туризъм, здравеопазване, образование и култура.