/ БТА
Хора с увреждания се събраха на протест пред сградата на Регионалната здравна инспекция във Варна заради решенията на Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК).

Недоволството е свързано с решенията на ТЕЛК и несправедливостите в тях, коментира пред медиите Александър Атанасов от протестиращите. По думите му хората са недоволни, че има изкуствено занижаване на проценти в решението на хора, които имат повече от едно съпътстващо заболяване. 

Той посочи, че настояват държавата да регламентира и да има по-голям контрол над комисиите, защото по думите му „явно няма и те правят каквото си искат“. За пример Атанасов посочи, че хора с трайна инвалидност, при която няма как да им се подобри състоянието, през три години са викани в комисиите и им се понижават процентите.  

Хора с увреждания на протест пред Министерски съвет (СНИМКИ)

Засега аз нямам този проблем, но не съм застрахован, че няма да се случи, каза още той.

БТА

Теодора Димитрова от протестиращите каза, че е с онкологично заболяване и захарен диабет тип 2, но процентът в решението ѝ е свален от 100 на 75 процента без никакво основание. „Водят ме "неинсулинов диабет", при положение, че съм с два инсулина и си бия 118 единици на ден, с влошено общо състояние и от втори стадий на онкологичното заболяване съм в трети“, заяви тя.

БТА

Недоволната жена се обърна към управляващите и попита на какво основание ѝ е свален процентът в ТЕЛК-решението и ѝ е била спряна пенсията. По думите ѝ нейното решение е издадено само за една година и, ако тя обжалва, ще трябва да стои без доходи. 

В отговор на въпрос дали се променило нещо след последния национален протест Атанасова каза, че за момента нищо не е променено. Това е пълен геноцид спрямо болните хора в страната, заяви още тя и допълни, че не вярва нещо да се измени с последните промени за ТЕЛК.
Данаил Войков/БТА