Гласуват бюджета на Варна за 2014 г.
Гласуват бюджета на Варна за 2014 г. / Sofia Photo Agency, архив

Общинският съвет ще гласува бюджета на Варна за 2014 година. Макрорамката му е 222 млн. лева, или с 11 млн. повече в сравнение с миналата година.

За пореден път приоритети остават здравеопазването, образованието и социалната политика. Другите важни задачи, които местната администрация ще отстоява, са намаляването на данъчната тежест и амбициозната капиталова програма.

Варненските общински съветници ще си гласуват и увеличение на заплатите. Това е една от точките, залегнали в дневния ред на заседанието на местния парламент.
Предложението е варненските избраници да получават по 1 000 лева месечно, т.е. възнаграждението им ще скочи седемкратно, тъй като досега се разписваха срещу 136 месечно. При неявяване на заседания  обаче ще бъдат санкционирани.

В дневния ред е включен и избор на зам.-председател на Общинския съвет. Заради новата група „Граждански експертен център” /ГЕЦ/, която беше сформирана през декември, заместниците на Иван Луков ще се увеличат с още един. Предложена е кандидатурата на Добромир Джиков, бивш районен кмет на „Владислав Варненчик”.

По традиция сесията ще започне в 9:00 часа в зала „Пленарна” на общината.