Гайдарски пристига с чиновници заради курортното здравеопазване
Гайдарски пристига с чиновници заради курортното здравеопазване / netinfo
Проблемите на медицинското обслужване ще обсъжда във Варна от 9.30 на изнесено заседание на ръководството на министерството на здравеопазването. На заседанието се очаква да присъстват министър Радослав Гайдарски, заместниците му, директорите на регионалните центрове по здравеопазване и спешна медицинска помощ във Варна, Добрич и Бургас, както и директори на областни болници. Покани са изпратени и до представители на туристическия и хотелиерския бранш.

Чиновниците и бизнесът ще обсъдят създадената организация за оказване на необходимата медицинска помощ в курортните комплекси, ангажиментите на здравните власти, на местната власт и на хотелиерите.

По време на посещението си във Варна Радослав Гайдарски ще посети и някои от разкритите от началото на юни филиали на спешните портали на областните болници, изнесени в курортните комплекси. В сряда той ще открие клиниката по еднодневна хирургия в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Марина”.

Клиниката е изградена в рамките на проекта „Реформа в здравния сектор”, финансиран по Заемното споразумение на България със Световната банка. С финансовата помощ по този проект работа ще започнат клиники по еднодневна хирургия и в болниците „Царица Йоанна” в София и „Св. Георги” в Пловдив.

По линия на заема със Световна банка Министерството на здравеопазването закупи и 155 нови линейки за системата за спешна медицинска помощ. Спешният център във Варна вече получи първите 7 от тях.