/ iStock/Getty Images
Екипажът вече си е у дома, след като проплава 5 700 морски мили в рамките на 42 дни
Фрегата "Дръзки" от състава на Флотилията бойни и спомагателни кораби се завърна от участието си в операцията на НАТО по морска сигурност в Средиземно море "Sea Guardian", съобщиха от щаба на Военния флот във Варна.

Екипажът вече си е у дома, след като проплава 5 700 морски мили в рамките на 42 дни. Корабът бе посрещнат във Военноморска база-Бургас от флотилен адмирал Велко Велков.

Фрегата „Смели“ извърши задачите си в състава на Втората постоянна група кораби на НАТО

Той поздрави екипажа и изказа своята лична благодарност и признателността на командването на Военноморските сили за положените от моряците усилия при изпълнението на всички възложени задачи и за пореден път доказаха своите умения и професионализъм на море, като затвърдиха авторитета на българските ВМС пред партньорите от НАТО.

Операцията "Sea Guardian" се ръководи от Военноморското командване на НАТО в Нортууд, Великобритания, и дава възможност да се извършват широк спектър от задачи по поддържане на сигурността в Средиземно море.

Те включват осигуряване на безопасността и контрол на корабоплаването, противодействие на разпространението на оръжие за масово поразяване, антитероризъм на море и защита на критична инфраструктура.
БТА