/ Министерство на отбраната
Фрегата „Смели” с командир капитан ІІ ранг Трифон Митишев завърши успешно участието си във Втората постоянна група кораби на НАТО (SNMG 2), съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

Фрегата „Смели” продължава участието си в състава на група кораби на НАТО

На 15 декември, след продължително задгранично плаване, корабът се завърна в Пункт за базиране Варна. Старши национален командир на плаването бе капитан I ранг Ваньо Мусински - заместник-командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

Плаването се състоя от 26 октомври до 15 декември. За този период фрегата „Смели” проплава общо 7544 морски мили и посети Военноморска база Аксаз, Турция, Военноморска база Суда на остров Крит, Гърция; Военноморска база Александрия, Египет и пристанище Хайфа, Израел.

В състава на Втората постоянна група кораби на НАТО (SNMG 2) освен фрегата „Смели“, участваха два кораба на ВМС на Испания, един кораб на ВМС на Румъния и един кораб на ВМС на Турция.

Веднага след сформиране на групата, на 30 октомври започва участието й в противоподводното учение на Военноморските сили на Република Турция с международно участие „MAVI BALINA“.


В периода 16-21 ноември SNMG 2 проведе учения от типа PASSEX с десантния кораб-док „Албион“ от Кралските ВМС на Великобритания и кораби, подводници и авиация на гръцките ВМС.

Фрегата „Смели“ замина на задгранично плаване

На 24 ноември във Военноморска база Суда, о. Крит се формира тактическата група за операция на НАТО в Средиземно море по морска сигурност „SEA GUARDIAN”. Освен фрегата „Смели”, в тактическата група влязоха фрегатите „SPETSAI“ от ВМС Гърция и патрулния кораб „TRENT“ от Кралските ВМС на Великобритания.

По време на операцията екипажът на фрегатата изпълни, както поставените задачи по наблюдение на надводната обстановка, свързани с осигуряване на сигурността на корабоплаването в района на операцията, така и по отработване на тактическото взаимодействие в групата.

През целия период на участие в операцията „SEA GUARDIAN” фрегата „Смели” наблюдава 181 кораба, установи комуникация и разпита 43 кораба от търговския трафик и опозна над 263 въздушни цели, повечето от които са граждански.

На 7 декември се проведе учение „CRYSTAL SEA 2020“, съвместно с корвета „LAHAV“ и патрулен кораб „ROMAH“ от ВМС на Израел и фрегата „SPETSAI“ от ВМС Република Гърция.