/ Министерство на отбраната
Фрегата „Смели“ с командир капитан ІІ ранг Трифон Митишев напусна Пункт за базиране Варна за продължително задгранично плаване, съобщиха от Министерство на отбраната.

Старши национален командир на плаването е капитан I ранг Ваньо Мусински - заместник-командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби. Днес, фрегатата се отправи към Военноморска база Аксаз, Република Турция.

40 яхти стартираха в Европейската купа по ветроходство във Варна

Там от 30 октомври до 22 ноември корабът ще влезе в състава на Втората постоянна група кораби на НАТО (SNMG 2). В нея освен нашата фрегата са два кораба на Военноморските сили на Испания, един кораб на ВМС на Румъния и един кораб на ВМС на Турция.

Веднага след сформиране на групата, на 30 октомври, започва участието и в противоподводното учение на Военноморските сили на Република Турция с международно участие „MAVI BALINA“.

То ще продължи до 10 ноември. Учението ще се проведе в източната част на Средиземно море, териториалното море на Република Турция и Военноморска база Аксаз. В него ще участват ВМС на страни от НАТО и ВМС на страни-партнъори.

След завършване на учението Втората постоянна група кораби на НАТО и фрегата „Смели“ ще посетят пристанище Суда, Република Гърция.