Фонд Културно наследство ще подпомага реставрацията на стари варненски сгради
Фонд Културно наследство ще подпомага реставрацията на стари варненски сгради / Дарик Варна, архив
Фонд "Културно наследство" ще подпомага реставрацията на стари варненски сгради
85453
Фонд "Културно наследство" ще подпомага реставрацията на стари варненски сгради
  • Фонд "Културно наследство" ще подпомага реставрацията на стари варненски сгради

Община Варна планира да създаде фонд „Културно наследство”, за да подпомага собствениците на сгради паметници на културата при реставрацията им. Администрацията вече е изпратила писма до стопаните на такива 75 къщи, които са в лошо състояние и трябва да бъдат ремонтирани. Повечето от собствениците вече са стартирали необходимите процедури, включващи проекти за фасадите, но има и такива, които са вдигнали ръце от имотите си, заяви в студиото на Дарик Варна главният архитект на морската столица Виктор Бузев.  

„Демонстрират пълно безхаберие и контактът с тях е труден. Ако не откликват, общината ще извърши ремонта за тяхна сметка, като имотите им ще бъдат ипотекирани”, добави главният архитект. Общината вече е започнала реставрацията на 5 сгради на бул. „Княз Борис I” и в Гръцката махала, на които е съсобственик.  

След като на улица „Преслав” в района на щаба на Военноморските сили бяха пренаредени старите павета, на други улици също може да бъде възстановена автентичната настилка, за да се пресъздаде духът на Стара Варна. По думите на Бузев 90 % от улиците южно от бул. „Мария Луиза” са павирани.  

Строителството на новата библиотека може да започне до една година. В общинския бюджет има заложени средства за проектирането й, след приключването на което ще стане ясно каква ще е необходимата сума за изграждането на сградата. За нейното финансиране ще се търсят европари, а Бузев се надява, че варненският бизнес също ще помогне с дарения.

След края на лятото се очаква да започне голям ремонт на крайбрежната алея на плажа в „Аспарухово”. Там ще бъдат изградени тротоари, велоалея и паркоместа. Паркът в квартала също ще бъде преобразен, а заедно с него ще бъдат рехабилитирани настилките на улиците „Първи май” и на „Мара Тасева”, която предстои и да бъде разширена. 

Виктор Бузев обеща да бъдат наложени санкции на инвеститора на сградата срещу Делфинариума в Морската градина, ако се окаже, че отговаря на истината сигналът на природозащитниците, че е бъдеща 5-етажна кооперация. Главният архитект отрече тези твърдения и добави, че засега няма отклонения от одобрения през 2009 г. проект.

Бузев апелира към проектантите на жилищни сгради да предвидят и възможност за остъкляване на терасите, за да не извършват собственици „свободни съчинения” по фасадите, без да питат авторите.

Целият разговор е в звуковия файл.