/ ThinkStock/Getty Images
Положителните проби за наличие на инфекция с африканска чума по свинете са потвърдени и от Референтата лаборатория на Европейския съюз в Мадрид. Това информират от Българската агенция по безопасност на храните.

Огнище на африканска чума по свинете при домашни прасета, отглеждани в заден двор, бе потвърдено на 31 август в село Тутраканци, община Провадия.

Чумата в Тутраканци дошла от румънски фураж

Следвайки европейското законодателство и стратегията на Европейския съюз за борба с болестта, Агенцията по храните веднага стартира изпълнението на мерките за ликвидиране на чумата и предотвратяване разпространението й в останалата част от страната.

Животновъд от Тутраканци: Мъчил съм се да ги гледам и като станаха по 180 килограма ги избиха

Продължава извършването на ежеседмични клинични прегледи в свиневъдните обекти в създадената надзорна зона и се взимат проби от домашни свине в предпазната зона около огнището в област Варна.

Русия временно спря вноса на свинско месо от България

Към момента резултатите от клиничните прегледи и взетите допълнителни нови проби са отрицателни за наличие на инфекция с африканска чума по свинете. Това означава, че предприетите до момента мерки са своевременни и дават резултат в борбата с африканска чума по свинете.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК