/ Thinkstock/Getty Images

Остава строг контролът и достъпът до село Тутраканци заради огнището на африканска чума по свинете. В събота там бяха евтаназирани 65 животни. Експертите вземат проби от съседното село Бозвелийско, което попада в 3-километровата рискова зона.

Свикан беше кризисен щаб за противодействие срещу разпространението на заразата. Със заповед на директора на Областната дирекция по безопасност на храните – Варна е наложена забрана на придвижването и транспорта на свине и продукти от свински произход в 3-километрова зона от района.  Дормуш Ахмедов е потърпевш от чумата, като негови животни са били умъртвени, пише "Черно море".

„Мъчил съм се от едно парче да го гледам и като станаха по 180 килограма ги избиха”, сподели Дормуш Ахмедов, животновъд от с. Тутраканци. Избиха ги, какво да направим … прасетата си ядат нормално, храня си ги по 3 пъти на ден. На председателя свинете се разболяха. От какво са се разболели, не знам. Какво предстои ли? Мъки. Казаха, че за маркираните само за другите – не. А нашите никой не ни е казал да ги маркираме. Ако бяха казали, щях да си ги маркирам”, допълва Дормуш Ахмедов. 

В момента експертите вземат проби от съседното село Бозвелийско, което попада в 3-километровата рискова зона. Ако пробите там са отрицателни, няма да се пристъпва към евтаназиране на животни, заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов след провеждането на областен координационен щаб във Варна.