/ БГНЕС
Евтаназират всички прасета в село Тутраканци
98663
Евтаназират всички прасета в село Тутраканци
  • Евтаназират всички прасета в село Тутраканци
Тази вечер всички свине в село Тутраканци ще бъдат евтаназирани. Това обяви на извънреден брифинг изпълнителният директор на Българската агенция по храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев. Той обясни, че въпреки всички взимани мерки от страна на институцията, африканската чумата все пак е влязла в страната ни.
 
Пробите от животните в района са били изпратени в лаборатория, а днес положителният им резултат е бил потвърден.

Съмнения за африканска чума във варненско село

БАБХ
Изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев / БГНЕС

 
По думите на Илиев полицията е предприела нужните действия за ограничаване на движението в селото.

Това е първият случай на африканска чума по прасетата у нас. Изпълнителният директор на агенцията по безопасност на храните д-р Дамян Илиев разказа, че собственикът на седем прасета в село Тутраканци е извикал ветеринарен лекар, но три от животните са умрели. За случилото се са били информирани и лекарите във Варна.

"Отишъл е шефът на Отдел "Здравеопазване". Вчера беше направена аутопсия, получихме снимките. И бяха изпратени проби в референтната лаборатория за африканската чума. С полицията сме взели мерки да се ограничи движението в селото Тутраканци и се проверяват всички автомобили за свине и свински продукти", каза д-р Илиев.

Първи случай на африканска чума по свинете у нас

прасета
ThinkStock/Getty Images

Всички свине в 3-километровата предпазна зона, която беше създадена, ще бъдат умъртвени. Общият брой на свинете в Тутраканци е бил 30, от които са останали 23. Още 58 са в съседното село Бозвелийско. Създава се 10-километрова зона, в която всички прасета се поставят под мониторинг и състоянието им ще се следи постоянно. В тази зона влиза и самият град Провадия.

"Много е важно в тази ситуация мерките да са незабавни, за да не се даде възможност по някакъв начин този вирус може да бъде пренесен. Обикновено това се случва неумишлено или са действия, несъобразени с това как се пренася. Хората не винаги се съобразяват", посочи още д-р Илиев. 
 
По думите на Илиев в Румъния има 202 000 разболели се от африканска чума животни.