Евродепутатът  Емил Радев беше удостоен с юбилеен плакет на Първа езикова гимназия
Евродепутатът Емил Радев беше удостоен с юбилеен плакет на Първа езикова гимназия / снимки: Пресцентър ГЕРБ

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев беше удостоен с юбилеен плакет на Първа езикова гимназия във Варна. Почетният знак по случай 50-годишния юбилей на училището бе връчен лично от директора Веселин Василев.

Като възпитаник на Първа езикова гимназия с успешна професионална реализация, който представя България в Европарламента, Емил Радев прие поканата за среща с Ученическия съвет на тема „Правата на младите хора и Европейския съюз". В рамките на дискусията, която се състоя в учителската стая, евродепутатът коментира механизма на работа на европейските институции и перспективите, които ЕС открива пред младите хора. Учениците от своя страна поставиха множество въпроси, свързани с образователните стандарти в Европа, правата на гражданите, икономическото развитие на ЕС, бъдещето на еврозоната и приемането на страната ни в Шенген.

Акцент в разговорите бе и бежанският проблем, към решаването на който младежите проявиха голям интерес. На фона на очакванията за нови бежански вълни Емил Радев ги запозна със своето предложение да се въведе задължителен за всички страни в ЕС механизъм за разселване на бежанци на квотен принцип. „Целта е подходът да бъде съобразен с икономическото състояние на страните и други фактори като нивото на безработицата и БВП", разясни евродепутатът. Той изтъкна, че в рамките на тази седмица са били взети ключови решения за овладяване на проблема с бежанците, в това число увеличаване бюджета на Фронтекс и мерки за ограничаване на организирания трафик на хора в международни води.

Във фокуса на дискусията с младежите бяха и възможностите, които предлагат европейските програми. Емил Радев подчерта значението на свежите пари от еврофондовете и за осигуряването на работни места за младите хора, които са завършили своето образование, но не са конкурентоспособни на пазара на труда, защото нямат стаж. Евродепутатът обърна специално внимание на програмата „Еразъм+". „Очаква се над 4 млн. души да получат помощ чрез нея през периода 2014-2020 г. В рамките на 7 години новата програма на ЕС в областта на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа ще предостави финансиране на обща стойност 14,7 млрд. евро", обясни Радев.

Той изтъкна пред учениците значението на образованието за бъдещата професионална реализация. „Изминаха близо 25 години, откакто съм завършил Първа езикова гимназия. Ценя високо образованието и отличната езикова подготовка, които съм получил в училището", сподели Емил Радев и пожела на младежите да се възползват от всички възможности, които ще им позволят да надграждат своето образование. „То открива перспективи навсякъде по света, но аз се надявам, че след като завършите обучението си, ще изберете да се развивате именно в България", заяви евродепутатът в обръщението си към учениците.

Евродепутатът  Емил Радев беше удостоен с юбилеен плакет на Първа езикова гимназия
netinfo

Те показаха, че се интересуват от подготовката на Варна за Европейска младежка столица през 2017 г., а Радев им разказа за амбициозната задача, която си е поставил - да представим Варненското златно съкровище в Европарламента. „Организацията на подобно събитие е много сериозна, но очаквам да реализираме изложбата през есента, за да покажем уникалното културно-историческо наследство на Варна и България", изтъкна евродепутатът.

Той подари за библиотеката на Първа езикова гимназия чуждоезикова литература. Директорът Веселин Василев изказа благодарност за жеста, който ще обогати библиотечния фонд на училището и ще подпомогне подготовката на учениците.