Електромобили ще контролират паркирането във Варна
Електромобили ще контролират паркирането във Варна / netinfo

Електроавтомобили да обикалят и да контролират паркирането във Варна след въвеждане на синя зона, като за целта бъдат закупени между два и пет пикапа, всеки от които на цена около 60 хил. лв. Тази идея одобриха съветниците от финансовата комисия. Проектът е пилотен и засега е на идейна фаза, а кандидатстването трябва да стане в края на април.

Предвижда се изграждането на станции за зареждане на електромобилите, които ще бъдат безплатни за собствениците на такива коли. Стопанисването им ще бъде грижа на общинското предприятие "Паркинги и синя зона". Финансирането е по европрограма с бюджет за Варна до 1,5 млн. евро. Според шефа на предприятието Младен Иванов синята зона във Варна ще бъде най-модерната у нас.

Комисията по здравеопазване да излезе с предложение как да бъдат подпомогнати общинските лечебни заведения и Тубдиспансерът, решиха още съветниците. Повод за дискусия стана искането за отпускане на 10 хил. лв. от фонд "Бедствия" за спешен ремонт на външната козирка на ДКЦ "Св. Иван Рилски" в "Аспарухово". Общинарите дадоха съгласие за отпускане на сумата, но обобщиха, че няма глобална визия за повишаване на здравните услуги.

Според Янко Станев ДКЦ-тата генерират дефицити, тъй като не могат да печелят и дори да се самоиздържат. Съветникът смята, че решението е в посока преструктуриране на здравните заведения - вътре в самите тях, или преминаването им като част от друго лечебно заведение.