Дървета с влошено състояние ще бъдат премахнати в центъра, садят нови
Дървета с влошено състояние ще бъдат премахнати в центъра, садят нови / netinfo

Шест дървета с влошено състояние ще бъдат премахнати в процеса на реализация на проект „Естетизация и модернизация на главни пешеходни зони и зони за обществен отдих на гр. Варна“ със задължително изпълнение на компенсаторна програма, предвиждаща засаждане на нови 22 дървета.

Заповедта за премахването и компенсациите, издадена от зам.-кмета на Община Варна Христо Иванов,  е издадена въз основа на становище за състоянието на дърветата, изготвено от ландшафен арх. Цветелина Йорданова, проектант по част „Паркоустройство и благоустройство“ на проекта, и доклад от ландшафен арх. Валентин Уруков – гл. експерт „Озеленяване“ в Община Варна, който е извършил на място санитарна експертиза.

Според становището на експертите следва да бъдат премахнати 1 бр. софора, 3 бр. липи, 1бр. смърч, 1 бр. ясен планински.

Софората трябва да бъде компенсирана с 3 бр. дървета от вида Acer platanoides Globosum на бул. „Кн. Борис I“ – в участъка от пресечката с ул. „Воден“ до пресечката с бул. „Сливница“. Липите - със засаждане на 12 бр. дървета от вида Acer platanoides Globosum – в участъка от пресечката с ул. „Воден“ до пресечката с бул. „Сливница“. Смърчът – ще бъде компенсиран с 3 бр. ели или смърчове в градинката пред театъра, а ясенът – с 4 бр. дървета от вида Acer platanoides Globosum на бул. „Кн. Борис I“ – в участъка от пресечката с ул. „Воден“ до пресечката с бул. „Сливница“.