Доброволци от цялата страна проверяват пуши ли се на закрито, варненци пасуват
Доброволци от цялата страна проверяват пуши ли се на закрито, варненци пасуват / sxc.hu, архив

Нито един варненец не е проявил желание да се включи като доброволец в инициативата на сдружение „България без дим“ и да следи спазва ли се забраната за пушене на закрито. От 1 юни - датата на влизането в сила на ограничението, до края на септември на интернет страницата на организацията са постъпили стотици сигнали срещу нарушители. В голямата си част те са подадени от раздразнени варненци, попаднали на заведения, в които се пуши, разкри пред Дарик д-р Гергана Гешанова – координатор на Коалиция „За живот без тютюнев дим“.

Заради десетките жалби от сдружението решават да сформират доброволчески отряди. Най-активни да участват в инициативата са софиянци, следвани от жителите на Велико Търново, Стара Загора и Пловдив. Доброволци за акцията се набират главно чрез интернет, обясни д-р Гешанова. В нея може да се включи всеки над 18 години, който има компютърна грамотност, не е конфликтен, не търси лични облаги и не е свързан с тютюневата индустрия. Освен желание, доброволците трябва да разполагат и с няколко свободни часа седмично, за да правят проверки на заведенията.

За да може да вършат поставените задачи ефективно, те преминават обучение. Във Варна то ще се проведе на 4-ти ноември в сградата на Регионалната здравна инспекция.