Девет съдебни изпълнители погнаха длъжници към местната хазна във Варна
Девет съдебни изпълнители погнаха длъжници към местната хазна във Варна / снимка: Sofia photo agency, архив

Девет частни съдебни изпълнители, ангажирани от общинската администрация във Варна, тръгнаха по петите на длъжници към местната хазна. Крутите мерки се вземат с цел да се ускори процедурата и да се повиши събираемостта на местните данъци и такси, които през 2016 година няма да бъдат повишавани, пише "Труд".

Изборът на частни изпълнители е бил провокиран от бавната работа на държавните, на които кметството първоначално дало 40 преписки, които сега изтегля.

Просрочени задължения за 60 млн. лева наследи новото общинско ръководство от предходното, посочи зам.-кметът по финанси Пейчо Пейчев. Той се позова на данните от направения миналата година пълен одит за периода 2009-2013 г.

Според него към момента юридически лица и фирми дължат местни данъци и такси в размер на 8,5 млн. лв., а физически лица са натрупали общ борч към местната хазна от над 25 млн. лв.

След ревизия в дирекция "Местни данъци и такси", в която двама юристи бяха назначени да следят за спазването на процедури и срокове, са написани актове за близо 20 млн. лв. От тях вече са издължени 5,8 млн. лв.

"На частните съдебни изпълнители сме предали 771 преписки за стари дългове от 7,5 млн. лв. Дотук са събрали 2 милиона лева, но активната им работа започва сега, след като минаха повечето ревизии и сроковете за обжалване на решения", уточни заместник-кметът.

Според него практиката показвала, че когато се стигне до принудително изпълнение хората много по-бързо и доброволно започвали да си плащат.

Общината проверява приоритетно задълженията от най-далечния период, за да не изтече петгодишният им давностен срок, уточни Пейчев. Той добави, че 2 милиона от наследените 60 милиона лева стари борчове са натрупани от изпаднали в несъстоятелност фирми, а други 1,5 млн. лв. - от починали вече данъкоплатци.