Десетокласник става кмет на Варна за ден
Десетокласник става кмет на Варна за ден / Дарик Варна, архив

Ученик от Професионалната гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров" ще стане кмет на Варна за един ден. Десетокласникъ Филип Янев ще изпълнява кметските функции в рамките на инициативата "Мениджър за един ден" на Джуниър Ачийвмънт - България.

Други 9 отговорни позиции в местната администрация ще заемат възпитаници на Варненската търговска гимназия „Г.С. Раковски" и Професионалната гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров".

За поредна година и Областна администрация ще подкрепи инициативата „Мениджър за един ден". Ученици от Варна и региона да имат възможността да прекарат един работен ден в администрацията, като работещите там ще съдействат на учениците за осъществяване на ефективната им професионална ориентация и първа стъпка в успешната реализация на все по-конкурентния пазар на труда.

В инициативата тази година ще се включат общо 60 варненски ученици. Те ще станат мениджъри за ден в Регионалния инспекторат по образованието, Административния съд, Районния съд, кметството на район „Младост", банки, финансови и застрахователни компании.

Всяка година над 1000 ученици и студенти в цялата страна имат възможността да тестват своите умения и планират кариерното си развитие. Те прекарват един ден във водещи български и международни компании и учат директно от топ мениджърите им. Въпреки че са заедно само един ден, много от младежите и техните домакини продължават да поддържат връзка и след това. Предложения за стажове или работа са често срещана практика към добре представилите се младежи.

За 10 години в Националната инициатива "Мениджър за един ден" са взели участие над 7000 ученици и студенти. Най-желаната позиция е министър на финансите, отчитат организаторите. Любопитна подробност е, че над 80% от учениците, заели високи постове в компании и институции по време на "Мениджър за един ден", слагат снимките си със своите мениджъри като профилни снимки във Фейсбук.