Даваме близо милион за провеждане на изборите за кмет
Даваме близо милион за провеждане на изборите за кмет / Sofia Photo Agency, архив

997 148 лв. ще даде общината за провеждането на частичните избори за кмет на 30 юни, стана ясно на заседание на местния парламент. За обезпечаване на първия тур ще бъдат необходими 535 574 лв, а 461 574 лв. ще бъдат отпуснати за евентуален втори тур.

Парите ще покрият абсолютно всички разходи, свързани с частичния вот като пликове, полицейска охрана и други, разясни съветникът Янко Станев. Той посочи, че разликата в сумите идва от дължината на бюлетините. При втория тур изборните книжа ще бъдат значително по-къси.

Точката за гласуване на план-сметката беше разгледана в нарушение на правилника на Общинския съвет, тъй като дневният ред на заседанието вече беше приет без нея. Станев, който я внесе и изчете предложените суми, обясни, че спешността налага да се направи формално нарушение. Той увери, че Общинският съвет ще контролира стриктно как се харчат парите.

"Призовавам всички, гласувайте на първия тур, за да спестим половин милион лева", каза от трибуната Янко Станев.

Временно изпълняващият председател на местния парламент Владимир Тонев пък обеща пред гражданите, присъстващи на сесия, че план-сметката ще бъде качена на сайта на общината, за да може всеки да се запознае с нейните параметри.