Данъчни ще пломбират и ще следят с GPS товарите на рискови фирми
Данъчни ще пломбират и ще следят с GPS товарите на рискови фирми / Дарик Варна, архив
Данъчни ще пломбират и ще следят GPS с товарите на рискови фирми
69646
Данъчни ще пломбират и ще следят GPS с товарите на рискови фирми
  • Данъчни ще пломбират и ще следят GPS с товарите на рискови фирми

НАП-Варна е преизпълнила плана за приходите за 2013 г., съобщи новият шеф на териториалната дирекция Тошко Янев. Той обаче не успя да посочи конкретни цифри, тъй като окончателният анализ все още не е изготвен.

Без обедни почивки ще работят данъчните служители, обслужващи клиенти, по време на кампанията за подаване на годишни декларации за доходите. Крайният срок изтича на 30 април, а физическите лица, които си внесат задълженията до 10 февруари, ползват 5 % отстъпка. От началото на годината от тази възможност са се възползвали 720 души и 1049 фирми. Повече от половината документи са подадени по електронен път, като по този начин клиентите също получават отстъпка от дължимите суми.

По време на данъчната кампания ще бъдат разкрити гишета за приемане на декларациите за доходите в 7 пощенски станции във Варна, както в клоновете в Провадия и Дългопол.

130 души са допуснати до последния етап на конкурса за служители в новото звено „Фискален контрол”, което ще заработи от началото на годината. Свободните позиции са общо 40. Половината от тях са за територията на областите Варна и Добрич, в това число и граничните пунктове „Йовково“ и „Дуранкулак”. Останалите 20 инспектори ще работят на граничните пунктове „Русе” и „Силистра”.

Структурата беше създадена, за да противодейства на ДДС злоупотребите при сделки с участието на български търговци с контрагенти от ЕС. Контролът се осъществява първо на границите, а в последствие - и на местата, където се разтоварват стоките във вътрешността на страната. Мобилните екипи на НАП ще имат право да спират водачи на автомобили, превозващи стока.

„Хубавото на новия софтуер, с който ще работим, е, че всеки колега може да види нивото на риск за определена фирма. Ако рискът при нея е между 30 и 70 % - ще бъде слагана пломба на транспортното средство, която ще бъде отстранявана при разтоварването му или при напускането му на страната, ако то преминава транзит през България. Ако рискът е над 70 % - ще бъде слаган и GPS”, обясни ръководителят на новото звено към НАП Варна Бойка Генова.

Сред рисковите от данъчна гледна точка са зърно, брашно, олио, плодове и зеленчуци, месо и месни произведения, захар и други стоки.

Повече за новото звено може да чуете в звуковия файл от Бойка Генова.