Част от центъра пак потъна в боклуци (СНИМКИ)
Част от центъра пак потъна в боклуци (СНИМКИ) / снимки: Дарик Варна и Януарий Вичев

За преливащи от смет контейнери в района на Погребите сигнализираха слушатели на Дарик. В района казаните не са изпразвани от няколко дни. В резултат уличните съдове вече не могат да побират битовата смет, която се изсипва край тях.

Част от центъра пак потъна в боклуци (СНИМКИ)
netinfo

Неприятната гледка се съчетава с друг проблем. Заради топлото време миризмата край препълнените контейнери е още по-нетърпима.

Част от центъра на Варна потъна в боклуци следпразнично (СНИМКИ)

Подобен проблем със сметоизвозването се наблюдава често, споделят живеещите в района. Бездомните животни ровят в казаните и разнасят боклуците. Така се развъждат много болести, притеснена е варненка, която живее в района.

Част от центъра пак потъна в боклуци (СНИМКИ)
netinfo

Подобна е ситуацията днес и в района на Лятно кино Тракия (ул. "Скопие" до № 14 и зад новата църква), алармира общинският съветник Януарий Вичев.

Част от центъра пак потъна в боклуци (СНИМКИ)
netinfo

„Носеше се зловеща миризма, котки и чайки в конкуренция се радваха на ситуацията. Граждани от района ми заявиха, че от седмици ситуацията е такава, а в района видях още няколко такива микро сметища. Явно в Община Варна има някакъв сериозен проблем със сметосъбирането, и нека администрацията незабавно да заяви от какво е породен и как ще се реши", заяви Вичев.

Проблем със сметоизвозването напоследък има на много места в целия град. Сигналите са нмого, призна заместник-кметът Тодор Иванов, който отговаря за сигурността и обществения ред. В момента състоянието с чистотата на Варна е много зле, заяви той.

На последната кметска оперативка в понеделник от фирмата „Титан", които чистят „Одесос", „Аспарухово" и „Младост", са заявили, че имат проблем с машините.

Иванов бе категоричен, че пропуските в сметосъбирането ще бъдат санкционирани.

Част от центъра пак потъна в боклуци (СНИМКИ)
netinfo

Пред финал е процедурата по избор на концесионер за всички варненски райони, разкри още зам.-кметът. Обществената поръчка бе обявена миналия юни. Прогнозната стойност на сметопочистването на Варна за следващите пет години е 73,6 млн. лв. или средно по 14,72 млн. лв на година.

73,6 млн. лв. ще струва чистотата на Варна през следващите 5 години

Посочената сума е с ДДС, а ориентировъчните годишни количества битови, едрогабаритни и смесени отпадъци са общо 135 230 тона, показа проверка на Дарик.